fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 9., csütörtök

Zöld jelzés az 5-11 évesek Covid-oltásának az USÁ-ban

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

védőoltás

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság (Food and Drug Administration, FDA) és a járványügyi hivatal (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) tanácsadó testületei 2021. október 26-án megállapították, hogy az 5 és 11 év közötti gyermekek Pfizer-oltással történő beoltásának előnyei felülmúlják az egyéb egészségügyi kockázatokat.

A döntés most a hatóságok jóváhagyására vár, de minden valószínűség szerint mindkét hatóság követi a tudományos bizottság ajánlását. Erre november 2-án kerülhet sor, és az oltások beadása még aznap elkezdődhet az USÁ-ban.

A Pfizer vizsgálati eredményei szerint a vakcina gyermekeknek szánt adagja – a felnőtteknek és serdülőknek adott adag egyharmada – biztonságos és 90%-ban hatékony.

Az öt és 11 év közötti korosztály körében eddig mintegy 1,8 millió Covid-megbetegedést igazoltak az Egyesült Államokban, közülük kétszázan haltak meg. Bár úgy tűnik, hogy a SARS-CoV-2 vírus nem erre a korosztályra a legveszélyesebb, az oltatlan gyermekek súlyosabb tünetekkel járó megbetegedés nélkül is terjeszthetik a vírust. A Pfizer védőoltásának engedélyezést megelőző értékelését az Európai Gyógyszerügynökség is elkezdte.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.