fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Az orbáncfű hatásosságát támasztja alá egy Cochrane metaanalízis

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A Cochrane egy olyan nemzetközi, non-profit szervezet, amelynek célja, hogy a rendelkezésre álló tudományos adatok értékelésével elősegítse a bizonyítékokon álló gyógyászat térnyerését. Ennek érdekében a Cochrane több 10 000 önkéntese, akik a gyógyászat különböző területein dolgozó szakemberek és statisztikusok, ún. metaanalíziseket készítenek a klinikai vizsgálatok eredményeiből, kritikusan értékelve azok eredményeit. A Cochrane metaanalízisek jelentik jelenleg a bizonyítottság egyik legmagasabb szintjét.

A Cochrane metaanalízisek angol nyelven készülnek, de a magyar munkatársakat összefogó Magyar Cochrane Tagozat Facebook-oldalán rendszeresen jelennek meg magyar nyelvű összefoglalók az új elemzésekről. Ezen az oldalon jelent meg összefoglaló az orbácnfű klinikai hatásosságát elemző metaanalízisről, amit az alábbiakban adunk közre:

A depressziót jelentős hangulat- és/vagy érdeklődéscsökkenés, illetve az örömérzet elvesztése jellemzi szinte minden tevékenységnél rengeteg egyéb tüneten túl. Egyes országokban a Hypericum perforatum L. (más néven orbáncfű) kivonatait széles körben használják depressziós tüneteket mutató betegek kezelésére.

A jelenlegi tanulmány 29 kutatás eredményeit vette figyelembe, amelyek összesen 5489 depresszióban szenvedő beteget vizsgáltak. Ezen kutatásokban összehasonlították az orbáncfű kivonatainak hatását placebóval vagy szokásos antidepresszánssal. A tanulmányok különféle országokból származtak, több különféle orbáncfű-kivonatot vontak be, és többnyire enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel küzdő betegeket vizsgáltak. Összességében a kísérletekben tesztelt orbáncfű-kivonat jobb volt a placebónál, hasonlóan hatékony, mint a szokásos antidepresszánsok, és náluk kevesebb mellékhatással bírtak. A német nyelvű országokban végzett vizsgálatokban, ahol ezeknek a termékeknek régóta hagyománya van, és gyakran orvosok írják őket fel, kedvezőbbek voltak az orbáncfű-kivonatok hatásai, míg a más országokban végzett vizsgálatokban az orbáncfű kivonatok kevésbé tűntek hatékonynak. Ez a különbség feltehetően annak köszönhető, hogy kissé eltérő típusú depresszióban szenvedő betegeket vizsgáltak, de nem zárható ki az sem, hogy a németül beszélő országok néhány tanulmánya túlzottan optimista eredményeket jelentett.

Azoknak a depressziós tünetekben szenvedő betegeknek, akik orbáncfű készítményt kívánnak használni, javasolt a konzultáció egészségügyi szakemberrel. Az orbáncfű-kivonat használata indokolt lehet, de fontos figyelembe venni, hogy a piacon elérhető orbáncfű-termékek nagymértékben különböznek egymástól. Az orbáncfű-kivonatok mellékhatásai általában enyhék és nem gyakoriak. Más gyógyszerekre azonban jelentős hatásuk lehet.

Az idézett tanulmány angol nyelven elérhető az alábbi linken:
https://doi.org/10.1002/14651858.CD000448.pub3

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.