fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Már a bodza is hamisított?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

bodza

A kereslet-kínálat nemcsak az árakat szabályozza a piacon, hanem a hamisítási rendeket is. Ha valamire nagyobb az igény, mint amennyit elő lehet belőle állítani, óhatatlanul megjelennek a hamisítványok. De a hamisítóknak néha ennél kisebb inger is elegendő: a busás haszon ígérete önmagában is elég csábító.

Az USA, mint oly sok más iparágban, az étrend-kiegészítők területén is diktálja a trendet. Ami ott sikeres, az előbb-utóbb Európában is azzá válik. Az amerikai piac egyik sztárja az elmúlt években a fekete bodza (Sambucus nigra), mégpedig a bodzatermés, amelynek nemcsak laboratóriumi körülmények között mutatták ki vírusellenes hatását, hanem humán vizsgálatokban is igazolták: a bodzabogyó kivonata gyorsítja az influenzafertőzöttek gyógyulását, és ezt a hatást (valamint a tünetek enyhülését) vírusos eredetű megfázás esetén is kimutatták.

A bodzával kapcsolatos jó hírek a bodzatermékek forgalmán is meglátszottak: az elmúlt években a termékek eladása jelentősen, 10 év alatt közel húszszorosára növekedett.

bodzatermékek forgalma

És a grafikonon még nem is látszik a 2020-as év (erről még nincsenek végleges adatok), amikor a növekedés üteme még meredekebb volt. Bár nem vizsgálták a bodza Covid-19-ellenes hatását (csak laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálati eredmények vannak egy másik koronavírussal szemben), a koronavírustól tartó vásárlók tömegei vásárolták a bogyók kivonatát tartalmazó termékeket.

A növekvő kereslet hiányt alakított ki: a bodzabogyó kivonatának ára megugrott, ellátási problémák jelentkeztek, aminek következtében (hogy, hogy nem) megjelentek a bodzakivonat-hamisítványok a piacon… Egy átfogó, nemzetközi vizsgálat szerint az 532 analizált mintából 58 hamis volt, azaz nem fekete bodzából készült.

És hogy mivel hamisítják a bodzát? Hát fekete rizzsel: a széles körben használt rizs egyik olyan változatával, amely sötétlila színű festékanyagot tartalmaz. A fekete rizs régen Kínában az előkelők eledele volt, de ma már nem kell kiváltságosnak lennünk ahhoz, hogy beszerezzük. Olyannyira nem, hogy ezt az alapanyagot ma már a drágább bodzabogyó hamisítására használják. Pedig (békeidőben) a bodzabogyó nem kifejezetten értékes alapanyag: a gyümölcslevek közönséges összetevője markáns színének köszönhetően.

A fekete rizs azért alkalmas hamisítószer, mert fő színanyaga (cianidin-3-O-glükozid) megegyezik a bodzáéval. És szerencsére még csak nem is mérgező… Viszont mivel egyáltalán nem lehetünk biztosak benne, hogy a színért felelős fő vegyület fejti ki a vírusellenes hatást (a bodza hatásmódja még feltáratlan), a hamisítványok használati értéke kétséges.

Épp ezért fontos, hogy (bodzatermékekből is) megbízható terméket válasszunk: gyógyszertárból, vagy olyan szaküzletből, ahol szakértő eladók szolgálnak ki, ha pedig az interneten böngészünk, csak a jól beazonosítható webshopokból. És az a minimum, hogy ha étrend-kiegészítőt veszünk, az legálisan, bejelentett termékként legyen forgalomban.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.