fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Egyszerű, kényelmes, de biztonságos is? – a gyomorsavcsökkentés veszélyei

Tudtad?

dr. Kúsz Norbert
Diplomáját 2013-ban szerezte a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán, majd ugyanitt, a Farmakognóziai Intézetben PhD fokozatot szerzett. Kutatási területe a természetes vegyületek szerkezetvizsgálata. Gyógynövénykutatással kapcsolatos eredményeit több hazai és nemzetközi díjjal is elismerték. A gyógyszerészhallgatók egyetemi oktatása mellett számos ismeretterjesztő és szakmai továbbképző cikk szerzője.

Egyszerű, kényelmes, de biztonságos is? – a gyomorsavcsökkentés veszélyei

A gyomorsavtúltengés kellemetlen tünetei sok ember életét keserítik meg. Szerencsére a fő tünet, a gyomorégés enyhítésére jól bevált gyógymódok állnak a rendelkezésünkre. A savat semlegesítő savlekötőkön (pl. kalcium-karbonát, szódabikarbóna, magnézium- és alumínium-sók) és a gyomorsavtermelést fokozó hisztamin ellen ható gyógyszereken (pl. famotidin – Quamatel Mini) kívül gyakran alkalmazzák az ún. protonpumpagátló hatóanyagokat (omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol, esomeprazol). Ezeket a gyógyszereket az angol nevük („proton-pump inhibitors”) rövidítése alapján „PPI”-knek is szokás nevezni. A PPI-k a régebbi szereket meghaladó hatékonyságuknak köszönhetik népszerűségüket, szedésük sokaknak már a mindennapi rutinjuk részévé vált. Sajnos az effajta bizalom indokolatlan túlhasználathoz vezethet, ráadásul egyes pantoprazolt tartalmazó készítmények újabban már vény nélkül is kaphatók a patikákban, ami a gyógyszerszedés feletti orvosi kontroll fokozatos elvesztésével jár. Mivel a PPI-k az 1990-es években kerültek forgalomba, a nagyon hosszú távú – akár több évtizedes – használatuknak az egészségre gyakorolt hatásairól eddig keveset tudtunk. A legújabb kutatások rávilágítottak arra, hogy nem rendeltetésszerűen alkalmazva a mégoly biztonságosnak hitt PPI-k is rendelkeznek előre nem látott, esetenként komoly mellékhatásokkal.

A PPI-k fő indikációi a refluxbetegség, a gyomor- és nyombélfekély (pl. nem szteroid gyulladásgátlók vagy Helicobacter pylori baktérium okozta elváltozások), valamint a gyomorsav fokozott elválasztásával járó gyomor- és bélrendszeri daganatok (pl. Zollinger-Ellison-szindróma). A gyomorsav szintjének csökkentésekor azonban szervezetünk egyik fontos védelmi mechanizmusa károsodik, hiszen a gyomor erősen savas közegében az étellel bekerülő kórokozók java elpusztul. A PPI-k tartós használatakor nemcsak az emésztőrendszeri (pl. Salmonella, Clostridium difficile baktériumok), hanem a lég- és húgyúti fertőzések esélye is nőhet. A savas kémhatás elősegíti egyes vitaminok (C- és B12) és ásványi anyagok (vas, kalcium, magnézium) felszívódását, így a PPI-k szedésekor felmerülhet a hiányállapotok eshetősége. Az eddigi adatok fényében a kiegyensúlyozott étrenden élő egészséges felnőtteknek nem szükséges ezeket az anyagokat más forrásokból pótolni, ám egyéb társbetegségek fennállásakor (pl. vashiányos vérszegénység, magas vérnyomás, súlyos csontritkulás, vesebetegségek) indokolt lehet az óvatosság. A PPI-k tartós alkalmazásakor megfigyelték a csonttörések (különösen a csípő tájékán) kockázatának enyhe fokú emelkedését; ez persze nem jelenti azt, hogy az idősek kezelését azonnal le kell állítani, ugyanis megfelelő kalciumbevitel esetén a PPI-k nem zavarják meg a csontanyagcserét. A gyógyszerek tartós szedésének egyéb következményei is lehetnek.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.