fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2025. március 15., szombat

Vitaminok: egymás ellen hatnak, vagy kiegészítik egymás hatását?

Tudtad?

A vitaminok piaca nagyon telített, sok száz termék verseng a vásárlók figyelméért. Mivel az a korszak rég lejárt, amikor egymás után fedezték fel az újabbnál újabb vitaminokat (ez a múlt évszázad első felében volt), és ma már az s nagyon ritka, hogy egy vitaminnak korábban fel nem fedezett hatását tárják fel, a gyártók, forgalmazók az egyes vitaminformák és -kombinációk előnyeinek/hátrányainak bemutatásával próbálják felhívni termékeikre a figyelmet. A marketing során felhasznált állítások egy része ugyanakkor téves vagy túlzó, s ezek gyakran önálló életre kelve mélyen beeszik magukat a köztudatba. Az alábbiakban néhány, elsőre meghökkentőnek tűnő állítást vizsgálunk meg. Igaz vagy hamis?

„A vízoldékony csak vízoldékonnyal, zsíroldékony csak zsíroldékonnyal szedhető!”

Egyesek szerint csak az jó termék, amiben vagy csak zsíroldékony, vagy csak vízoldékony vitaminok vannak, mert a különböző oldékonyságú vitaminok zavarják egymás felszívódását. Ez nem igaz, a zsíroldékony és vízoldékony vitaminok egészen más mechanizmusok révén szívódnak fel, nincs ilyen zavaró kölcsönhatás.

„Csak a kombinációs termékek a jók!”

Ez sem igaz, mert azok a vitamintermékek is tökéletesek lehetnek, amelyek csak egyetlen komponenst tartalmaznak. Fogyasztói szempontból ugyanakkor kedvezőbb, ha nem kell sokféle terméket szednie annak, aki egyszerre több vitamint kíván pótolni.

„A D-vitamin csak akkor szívódik fel, ha A-vitamint is szedünk! És csak az olajos kapszula a jó!”

A D-vitamin jól felszívódik önmagában is, ehhez nem kell A-vitamin. Mint minden zsíroldékony vitamin (A-, D-, E- és K-vitamin) felszívódását, a D-vitaminét is javítja a zsírt, olajat tartalmazó étrend. Már az is segíthet, ha a vitamint víz helyett tejjel vagy joghurttal vesszük be.

„A D-vitamin csak K-vitaminnal együtt épül be!”

Nem Jerevánban, hanem Tbilisziben, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. A D-vitaminnak és a K-vitaminnak egyaránt szerepe van a csontok egészségében, a D-vitamin pedig közvetlenül is befolyásolja a kalcium és a foszfor felszívódását a bélrendszerből, fokozza beépülésüket a csontokba. A D-vitamin maga viszont nem épül be (sehová). Hatásai rendkívül szerteágazóak, a csontok egészségén kívül például az immunrendszer normál működéséért is felel. Egészen pontosan: D-vitamin-hiány esetén az immunrendszer működése romlik. Hatásait jellemzően úgy fejti ki, hogy a sejtmagokban található receptorokhoz kapcsolódva a sejtek működését befolyásolja (de a sejtmagokba sem „épül be”, egy idő után a receptorokról „lekapcsolódik”). Ha nem a csontok védelme a cél (hanem például az immunrendszeré), a D- és K-vitamint gyakran nem is alkalmazzák kombinációban. A K-vitaminnak a véralvadásra van hatása, az immunrendszerre nincs.

„Csak a természetes vitamin jó!”

Ez túlzó általánosítás. A legtöbb vitamin (pl. a C-vitamin) kémiailag teljesen azonos, függetlenül attól, hogy a természetből nyerték ki vagy vegyi úton állítják elő. A szintetikus előállítás sokkal olcsóbb, s mivel a természetes forma semmivel sem előnyösebb hatású, ne lepődjünk meg, hogy a legtöbb termék szintetikus vitamint tartalmaz. Ez fogyasztói érdek is: a termék árát jelentősen befolyásolja, hogy mennyibe kerül az alapanyag. A termékeken található csipkebogyó/citrom/acerola grafika sokszor csak marketingcélokat szolgál…

Vannak kivételek is: az E-vitamin természetes és szintetikus formája eltérő. Az E-vitamin tokoferolok és tokotrienolok családjába tartozó vegyületek gyűjtőneve. A legaktívabb és legismertebb forma az alfa-tokoferol, amelynek természetes és szintetikus változata is létezik. A természetes E-vitamin (RRR-α-tokoferol, másnéven D-α-tokoferol) egyetlen izomerből áll, a szintetikus E-vitamin (all-rac-α-tokoferol, DL-α-tokoferol) több izomer keveréke, amely tartalmaz biológiailag kevésbé aktív izomereket is. Mindkét forma antioxidáns hatású, védi a sejteket az oxidatív károsodástól, egyaránt szerepet játszanak az immunrendszer működésében és a sejthártyák stabilizálásában. A természetes E-vitamin jobban hasznosul a szervezetben, de az nem igaz, hogy a mesterséges hatástalan vagy kéros. A termékekben a tokoferolok dózisát a fentieket figyelembe véve határozzák meg. Az EU jogszabályai mindegyik formát elismerik vitaminpótlásra alkalmasnak.

És hogy még tovább bonyolítsuk: a tokoferol acetátként is megtalálható a termékekben. A tokoferil-acetát egy, a tokoferolnál stabilabb vegyület, jobban ellenáll az oxidatív károsodásoknak (a termékekben lassabban bomlik, lassabban csökken a mennyisége). Elfogyasztás után a bélrendszerben az acetát lehasad, csak a tokoferol szívódik fel, s fejti ki vitaminhatását.

„A C- és E-vitamint ideális együtt szedni!”

Mondhatjuk, hogy igen. A C-vitamin igen szerteágazó hatású, az immunrendszer normál működésétől a nyálkahártyák és kötőszövetek egészségéig sok mindenért felelős. Van egy hatása, ami megegyezik az E-vitaminéval, ez pedig az erős antioxidáns aktivitás. Ez azért előnyös, mert az antioxidánsok védik a szervezetet az oxidatív károsodásoktól. A C-vitamin (vízoldékony lévén) a vízben oldódó, hidrofilebb anyagokat, az E-vitamin pedig a zsíroldékony lipofilebbeket. Miközben védik a szervezet molekuláit, a C- és E-vitamin oxidálódik. Kimutatták, hogy az oxidált E-vitamin regenerációjában fontos szerepe van a C-vitaminnak – egy újabb érv amellett, hogy érdemes ezeket kombináltan alkalmazni.


Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!

Legfrissebb cikkek