fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 9., csütörtök

A Moderna Spikevax vakcinájának gyermekek körében való alkalmazását vizsgálja az EMA

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

covid védőoltás

Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency) 2021. november 10-én megkezdte a Moderna gyógyszergyár Spikevax nevű COVID-19 vakcinájának 6-11 éves gyermekek körében való alkalmazásával kapcsolatos adatok elemzését. Ha ez az értékelő munka pozitív megállapítással zárul, ezt a védőoltást 6-11 éves gyermekek kezelésére is lehet majd alkalmazni.

A Spikevax a COVID-19 megelőzésére szolgáló védőoltás, amelynek alkalmazása jelenleg 12 éveseknél és idősebbeknél engedélyezett. A vakcina egy hírvivő RNS-nek (mRNS) nevezett molekulát tartalmaz, amely egy tüskefehérje néven ismert fehérje előállítására vonatkozó információkat tárol. A tüskefehérje a SARS-CoV-2 vírus felszínén található fehérje. Mivel a vakcinában található mRNS hatására a szervezetben tüskefehérje termelődik – de vírus jelenléte nélkül – az immunrendszer felkészülhet egy későbbi fertőzésre. Ha ez bekövetkezik, a vírus egy olyan immunrendszerrel találkozik, amely “emlékszik a vírusra”, így hatékonyan lép fel a kórokozó ellen, és jó eséllyel legyőzi azt. vakcina úgy működik, hogy felkészíti a szervezetet a SARS-CoV-2 elleni védekezésre.

Az EMA humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága áttekinti a vakcinával kapcsolatos adatokat, beleértve a 6-11 éves gyermekek bevonásával zajló klinikai vizsgálat eredményeit is, hogy eldöntse, javasolja-e a vakcina alkalmazásának kiterjesztését. Az értékelés várhatóan 2 hónapot vesz igénybe.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.