fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. október 19., kedd

Orvosi Nobel-díj: nem Karikó Katalin a díjazott, de van magyar vonatkozás

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

David Julius, Ardem Patapoutian

Sokak várakozásával ellentétben nem Karikó Katalin kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat 2021-ben.

A díjazottak David Julius és Ardem Patapoutian, akik a hőmérséklet- és tapintásérzetért felelős receptorok felfedezéséért kapták meg a díjat.

David Julius kapcsán a díjnak magyar vonatkozása is van. Julius és munkatársainak egyik legnagyobb eredménye a kapszaicin (a paprika csípős anyaga) érzékeléséért is felelős TRPV-1 ioncsatorna felfedezése, jellemzése. A kapszaicin hatásainak kutatásában több magyar kutató végzett úttörő munkát. Ifj. Jancsó Miklós az idegi eredetű (neurogén) gyulladásokat kutatta, különös tekintettel arra, hogy a fájdalom hogyan csillapítható kapszaicinnel. Ezt a kutatási vonalat folytatta Szolcsányi János, és folytatja ma is a Szegedi Tudományegyetemen kutató Jancsó Gábor. A kapszaicint ma már világszerte gyógyszerként alkalmazzák idegi eredetű fájdalmak csillapítására, külsőleges kezelésként. Számos kutatócsoport foglalkozik TRPV-receptorokon ható egyéb gyógyszerjelöltek kutatásával, fejlesztésével.

Karikó Katalin munkája, eredményei 2020-ban kerültek az érdeklődés homlokterébe, amikor kiderült: az általa kidolgozott technológia alkalmas arra, hogy rövid időn belül hatásos vakcinát állítsanak elő a SARS-CoV-2 koronavírus ellen. Az mRNS-vakcinák nem csak a Covid-19 betegség elleni védekezésben betöltött szerepük miatt jelentősek, hanem azért is, mert több súlyos betegség, így például különböző daganatos betegségek célzott kezelésének eszközei lehetnek, ezért sokan úgy gondolták, Karikó Katalin lehet az orvosi Nobel-díj idei díjazottja.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.