fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 8., szerda

Okos teraszozás Covid idején- az indiai példa tanulságai

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

india covid

Kinyitják a teraszokat, megyünk teraszozni, már itt ülünk a teraszon, de jó újra együtt – sokan posztoltak erről a Facebookon az elmúlt napokban. Emberileg teljesen érthető, hogy az ember a bezártság után közösségbe, kikapcsolódni vágyik – és nem is lenne ezzel baj, ha a “teraszokon” nyomorgó tömegek kivétel nélkül be lennének oltva, beleértve az őket kiszolgálókat. Az beoltottság önmagában még nem is lenne elég a megnyugváshoz, ehhez az is kellene, hogy a második oltás után elteljen a teljes védettség kialakulásához szükséges idő.

Csakhogy tartok tőle, hogy nem mindegyik teraszozó védett – és ez több mint feltételezés, hiszen egy részük nyilvánvalóan 18 év alatti, akiket még nem oltanak nálunk. Vajon lehet-e böjtje annak, hogy néhány belvárosi terasz, park és tér dugig tömve volt a hétvégén? Nemzetközi példák alapján akár baj is lehet az óvatlanságból.

A rossz példát India szállítja. Indiában 2020 szeptemberében tetőzött a Covid-19, napi közel 100 000 új fertőzöttel, majd folyamatos csökkenés után úgy tűnt, hogy 2021 elejére a világ második legnépesebb országa legyőzi a járványt – legalábbis az optimista politikusi megnyilatkozások szerint:

covid india
Új koronavírus-fertőzöttek napi száma Indiában az első hullám lecsengéséig

Ma már tudjuk, a túlzott optimizmus nem volt megalapozott. Ennek fő oka valószínűleg az, hogy épp idén kerül sor a 12 évente megrendezett tömeges hindu zarándoklatra, a Púrna kumbh melára, amely során a hívek milliói rituálisan megfürdenek a Gangesz folyóban. Az idei zarándoklaton becslések szerint 150 millióan (!) vesznek részt Haridvár városában.

Az esemény március második felében kezdődött és április végéig tart. A zarándokok folyamatosan érkeznek és távoznak, a zarándoklat tehát ideális esemény egy járvány kirobbantásához vagy fellobbantásához. És ez nem csak elméleti veszély: a történelem folyamán a Kumbh mela sok százezer ember haláláért felelős kolerajárványok kialakulásához vezetett. Az utolsó kolerajárvány 1945-ben 80 000 halálos áldozatot követelt.

A történelem az élet tanítómestere – vagy mégsem? A baljós előjelek ellenére idén is megrendezték a zarándoklatot. Az eredmény (talán nem meglepő, de) döbbenetes:

covid India
A járvány fellángolása Púrna kumbh mela kezdete után

A zarándoklat során kialakuló tömeg ideális helyszíne a vírus továbbadásának, a Covid terjedésének. Az indiai átoltottsági arány (10%) nem elegendően magas ahhoz, hogy akadályt jelentsen a vírus terjedésének. Napi 300 000 – 350 000 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napokban, és ez magasabb, mint a járvány kitörése óta bármikor, a világ bármely országában (a korábbi csúcstartó az USA volt napi 300 069 új esettel). Mindezt úgy, hogy a tesztelések száma, aránya messze elmarad az amerikai, európai gyakorlattól…

Lazuló tömeg a budapesti Erzsébet téren (fotó: Pozsonyi Zita, Blikk)

Magyarországon ugyan jelenleg nincs tömeges vallási zarándoklat, azonban a “terasznyitás” hasonlóan tumultuózus jeleneteket eredményezett a fővárosban és a nagyobb településeken. És bár a maszkmentesség csak a “teraszokra” vonatkozik, a fotók alapján úgy tűnik, sokan mintha elfelejtenék: a vírus velünk van, és valószínűleg nem érdeklik a nyitással kapcsolatos rendeletek.

Pontosabban dehogynem. Ha nem vagyunk elég tudatosak és óvatosak, egészen biztos, hogy a vírus kihasználja az adandó alkalmat, hogy örökítőanyagát minél több gazdaszervezetbe eljuttassa. A mostani dáridónak meglehet a böjtje, becslések szerint két hét múlva. Mivel nálunk az átoltottsági arány magasabb, mint Indiában, remélhetőleg a hullám kevésbé lesz meredek és magas. De ha nem kapunk észbe, és ha a következő napokban, hétvégéken is hasonló jeleneteknek leszünk tanúi, a következményekkel számolni kell. Lehet lazítani, lazulni, de ehhez önmérséklet és józan ész kellene.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.