fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 21., kedd

Lehetséges a fogyás a kalóriabevitel korlátozása nélkül is?

Tudtad?

dr. Crul-Tóth Noémi
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.

fogyás

Akármennyi „csodadiéta” lát is napvilágot, az elhízás egyre fokozódó világszintű probléma. 2014-ben több mint 600 millió felnőtt volt elhízott, míg további 1,9 milliárdan számítottak túlsúlyosnak. A megemelkedett testtömegindexet (BMI) az elmúlt időszakban elvégzett népességszintű vizsgálatokban egyértelműen összefüggésbe hozták számos daganattípus, a 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, ízületi gyulladások, az alvási apnoe kialakulásával és megállapították, hogy jelentősen lerövidíti a várható élettartamot is. Nem utolsósorban, a magas BMI az egyik legismertebb kockázata a súlyos, akár halálos kimenetelű COVID-19 betegség kialakulásának is.

Sokan az étkezésük megváltoztatásával próbálnak fogyni, és a rendelkezésre álló lehetőségek száma szinte korlátlan. A piacot elárasztják a tudományosan nem alátámasztott, vagy csak féligazságokba kapaszkodó, inkább csak új köntösbe bujtatott módszerek, melyek elképzelhetetlenül nagy bevételt generálnak. Ha megnézzük a tudományos szakirodalmat, a diéták hosszú távú hatékonyságát összehasonlító vizsgálatok nem találnak kifejezett különbséget a gyakran hajmeresztő elképzeléseket erőltető divatdiéták között. Ráadásul ezek hatásossága is elmarad attól, amire legtöbben vágynak. Jelentős túlsúly esetén általánosságban mindegyikkel 8 kg súlyvesztés volt elérhető 6 hónap után, amiből a diéta abbahagyásával 1-2 kg visszakúszott a résztvevőkre a 12 hónapos utánkövetés során. A diéták az étkezés főbb összetevői arányának ide-oda tologatásával szoktak „játszani”, de főként a magas, vagy extrém magas zsír- és fehérjebevitel jelenti az alapjukat. Előfordulnak még a magas, de teljesértékű szénhidrátokat népszerűsítő étrendek, magas fehérjebevitellel vagy anélkül, és léteznek ezeknek az állati eredetű táplálékoktól mentes változatai is. Érdekesség, hogy a kizárólagos szénhidrátbevitelen alapuló diétával is ugyanolyan jól lehetett fogyni, mint bármi mással, amennyiben a kalóriabevitel csökkentésre került.

A tartós fogyás titka nem az egyoldalú diétákban, az önsanyargatásban, hanem a tudományosan igazolt módszerek szakszerű alkalmazásában rejlik. Ezt szakértelem nélkül nehéz megvalósítani, azonban szakember (dietetikus) segítségével és önfegyelemmel a siker garantált.

A diétázás paradoxona, hogy bár a magas zsír- és fehérjebevitelen alapuló étrendekkel elérhető fogyás, ezek kifejezetten ellenjavalltak bizonyos, főként a túlsúly okozta alapbetegségben szenvedőknek. A magas zsírbevitel és húsbevitel egyértelműen növeli a koleszterinszintet, általában rontja az inzulinérzékenységet és kifejezetten kerülendő például vesebetegség során. Ezt figyelembe véve új-zélandi kutatók egy hosszú távon is tartható, egészséges fogyást elősegítő, teljes értékű növényi alapanyagokon alapuló étrend alkalmazását vizsgálták egy fél évig tartó randomizált, kontrollált vizsgálatban. A koleszterin és a telített, állati eredetű zsírok bevitelét elkerülendő, a résztvevőket a húsok, tejtermékek és tojás elkerülésére is utasították. Mivel a kutatók csak az étrend hatásaira voltak kíváncsiak, nem alkalmaztak kalóriakorlátozást (vagyis a résztvevők annyit ehettek, amennyit akartak), és nem írtak elő kötelező mozgást sem. A vizsgálatban részt vevő kontrollcsoport nem kapott étrendi utasításokat. A teljes értékű növényi étrendet követők átlagosan 12 kg súlyt vesztettek 6 hónap alatt, amit az 1 éves kontroll során is megtartottak, míg a kontrolcsoportnál nem volt súlyvesztés.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.