fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Billen a mérleg nyelve: csökken a biszfenol A megengedett napi bevitele

Tudtad?

dr. Csuvik Oszkár
Okleveles gyógyszerész. Doktorandusz a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerkémiai Intézetében, ahol biológiailag aktív vegyületek előállításával foglalkozik. Egészségtudományi szakfordító-tolmács diplomáját 2019-ben szerezte. Harmadéves gyógyszerészhallgatók tudását bővíti kémiai ismeretekkel, akik a 2018/19-es tanév legjobb gyakorlatvezetőjének választották. A bizonyítékokon alapuló orvoslás és egészségmegőrzés elkötelezettje.

biszfenol a

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority – EFSA) 2021. december 15-én jelentette meg újraértékelő tervezetét az élelmiszerekbe kerülő biszfenol A (BPA) kockázatának módosításáról, amely szerint jelentősen csökkentenék a tolerálható napi bevitel határát a korábbi értékhez képest. A végleges újraértékelést 2022. február 22. után teszik közzé, eddig várják ugyanis a tudományos visszajelzéseket és észrevételeket.

Biszfenol A: mi ez és hol találkozhatunk vele?

A BPA polikarbonát (PC) műanyagok és epoxigyanták előállítása során használt adalékanyag. A polikarbonátokat széles körben alkalmazzák strapabíró tulajdonságaik miatt, így készülnek belőlük étel- és italtárolók, tányérok, bögrék, mikrohullámú készülékben használható edények, de más, nem konyhai eszközök is, mint például sportszerek, játékok, CD-k és DVD-k. Minden műanyag tárgyon feltüntetik, hogy az pontosan milyen anyagból készült és ez melyik műanyag kategóriába tartozik; BPA-t a 3-as PVC vagy V, illetve a 7-es kategóriából a PC jelölésű műanyagok tartalmazhatnak. A BPA-val készült epoxigyantákat befőttes üvegek fedelének, üdítős dobozok és konzervek belső bevonására használnak, hogy a bennük tárolt élelmiszer vagy ital ne vegye át a borítás fémes ízét. Mindezen használati tárgyakról és tárolókból a BPA kis mennyiségben átvándorolhat a velük érintkező élelmiszerekbe és italokba.

Mennyi az annyi – a tolerálható napi bevitel

A tolerálható napi bevitel (Tolerable Daily Intake – TDI) egy vegyület azon becsült mennyisége, amely egy életen át naponta a szervezetbe juthat anélkül, hogy az bármilyen észlelhető egészségkárosodást okozna. A TDI-t a következőképp adjuk meg: az adott vegyület napi bevitt mennyisége testtömegkilogrammra (ttkg) vonatkoztatva. Az EFSA utoljára 2015-ben módosította a TDI‑t, akkor 50-ről 4 µg/ttkg/napra. A jelenlegi tervezetben 0,04 ng/ttkg/nap az előirányzott érték ­– ez 100 000‑szeres csökkentés –, azaz napi 280 ng BPA egy 70 kg-os személyre nem jelent egészségügyi kockázatot. Ugyanakkor az EFSA hangsúlyozza, hogy a fogyasztók BPA-val való érintkezése életkortól függetlenül messze a becsült biztonságos szint alatt van.

Miért lehet veszélyes?

Az EFSA jelenlegi tervezetében azzal indokolja a csökkentést, hogy a legújabb állatkísérletekben a BPA hatására megemelkedett bizonyos fehérvérsejtek – T-helper sejtek – száma. Ezen fehérvérsejtek fontos szerepet töltenek be az immunrendszer működésében, ugyanakkor megnövekedett számban hozzájárulhatnak az allergiás tüdőgyulladás kialakulásához. Korábbi állatkísérletek alapján a BPA nagy dózisban (TDI többszázsorosa) vese- és májkárosodást idézhet elő, továbbá hatással lehet a rágcsálók emlőmirigyére is. Ezen túlmenően kimutatták a szaporodást, anyagcserét és idegrendszert befolyásoló hatását is, ezek az adatok azonban igen bizonytalanok, és további kutatásokat igényelnek.

Korlátozások az Európai Unióban

  • 2011 – Korlátozták az élelmiszerekkel érintkező anyagokban a BPA kioldódását 0,05 mg/kg határértékben, valamint betiltották a BPA felhasználását csecsemőknek szánt cumisüvegekben.
  • 2018 – Betiltották a BPA-t a csecsemőknek és három év alatti gyermekeknek szánt élelmiszereket tartalmazó műanyag palackokban és csomagolásokban, illetve ugyanezen korcsoportnak szánt játékokban vagy szájba helyezendő játékokban korlátozták a BPA-t, a kioldódási határérték 0,04 mg/l.
  • 2020 – Korlátozták a hőpapírokon (nyugták, tömegközlekedési- és parkolójegyek anyaga) használható BPA-t; 0,02 tömegszázalékban maximálva a tartalmat.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.