fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 24., hétfő

Billen a mérleg nyelve: csökken a biszfenol A megengedett napi bevitele

Tudtad?

dr. Csuvik Oszkár
dr. Csuvik Oszkár
Okleveles gyógyszerész. Doktorandusz a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerkémiai Intézetében, ahol biológiailag aktív vegyületek előállításával foglalkozik. Egészségtudományi szakfordító-tolmács diplomáját 2019-ben szerezte. Harmadéves gyógyszerészhallgatók tudását bővíti kémiai ismeretekkel, akik a 2018/19-es tanév legjobb gyakorlatvezetőjének választották. A bizonyítékokon alapuló orvoslás és egészségmegőrzés elkötelezettje.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

biszfenol a

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority – EFSA) 2021. december 15-én jelentette meg újraértékelő tervezetét az élelmiszerekbe kerülő biszfenol A (BPA) kockázatának módosításáról, amely szerint jelentősen csökkentenék a tolerálható napi bevitel határát a korábbi értékhez képest. A végleges újraértékelést 2022. február 22. után teszik közzé, eddig várják ugyanis a tudományos visszajelzéseket és észrevételeket.

Biszfenol A: mi ez és hol találkozhatunk vele?

A BPA polikarbonát (PC) műanyagok és epoxigyanták előállítása során használt adalékanyag. A polikarbonátokat széles körben alkalmazzák strapabíró tulajdonságaik miatt, így készülnek belőlük étel- és italtárolók, tányérok, bögrék, mikrohullámú készülékben használható edények, de más, nem konyhai eszközök is, mint például sportszerek, játékok, CD-k és DVD-k. Minden műanyag tárgyon feltüntetik, hogy az pontosan milyen anyagból készült és ez melyik műanyag kategóriába tartozik; BPA-t a 3-as PVC vagy V, illetve a 7-es kategóriából a PC jelölésű műanyagok tartalmazhatnak. A BPA-val készült epoxigyantákat befőttes üvegek fedelének, üdítős dobozok és konzervek belső bevonására használnak, hogy a bennük tárolt élelmiszer vagy ital ne vegye át a borítás fémes ízét. Mindezen használati tárgyakról és tárolókból a BPA kis mennyiségben átvándorolhat a velük érintkező élelmiszerekbe és italokba.

Mennyi az annyi – a tolerálható napi bevitel

A tolerálható napi bevitel (Tolerable Daily Intake – TDI) egy vegyület azon becsült mennyisége, amely egy életen át naponta a szervezetbe juthat anélkül, hogy az bármilyen észlelhető egészségkárosodást okozna. A TDI-t a következőképp adjuk meg: az adott vegyület napi bevitt mennyisége testtömegkilogrammra (ttkg) vonatkoztatva. Az EFSA utoljára 2015-ben módosította a TDI‑t, akkor 50-ről 4 µg/ttkg/napra. A jelenlegi tervezetben 0,04 ng/ttkg/nap az előirányzott érték ­– ez 100 000‑szeres csökkentés –, azaz napi 280 ng BPA egy 70 kg-os személyre nem jelent egészségügyi kockázatot. Ugyanakkor az EFSA hangsúlyozza, hogy a fogyasztók BPA-val való érintkezése életkortól függetlenül messze a becsült biztonságos szint alatt van.

Miért lehet veszélyes?

Az EFSA jelenlegi tervezetében azzal indokolja a csökkentést, hogy a legújabb állatkísérletekben a BPA hatására megemelkedett bizonyos fehérvérsejtek – T-helper sejtek – száma. Ezen fehérvérsejtek fontos szerepet töltenek be az immunrendszer működésében, ugyanakkor megnövekedett számban hozzájárulhatnak az allergiás tüdőgyulladás kialakulásához. Korábbi állatkísérletek alapján a BPA nagy dózisban (TDI többszázsorosa) vese- és májkárosodást idézhet elő, továbbá hatással lehet a rágcsálók emlőmirigyére is. Ezen túlmenően kimutatták a szaporodást, anyagcserét és idegrendszert befolyásoló hatását is, ezek az adatok azonban igen bizonytalanok, és további kutatásokat igényelnek.

Korlátozások az Európai Unióban

  • 2011 – Korlátozták az élelmiszerekkel érintkező anyagokban a BPA kioldódását 0,05 mg/kg határértékben, valamint betiltották a BPA felhasználását csecsemőknek szánt cumisüvegekben.
  • 2018 – Betiltották a BPA-t a csecsemőknek és három év alatti gyermekeknek szánt élelmiszereket tartalmazó műanyag palackokban és csomagolásokban, illetve ugyanezen korcsoportnak szánt játékokban vagy szájba helyezendő játékokban korlátozták a BPA-t, a kioldódási határérték 0,04 mg/l.
  • 2020 – Korlátozták a hőpapírokon (nyugták, tömegközlekedési- és parkolójegyek anyaga) használható BPA-t; 0,02 tömegszázalékban maximálva a tartalmat.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!