fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 19., szerda

Paracetamol a várandósság alatt: hiperaktivitást és autizmust okozhat

Tudtad?

dr. Csupor-Löffler Boglárka
dr. Csupor-Löffler Boglárka
A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerzett diplomát 2004-ben. Tumorellenes növényi vegyületek felderítéséről beszámoló doktori disszertációját 2012-ben védte meg, ezt követően kutatóként dolgozott a Szegedi Tudományegyetemen, ahol gyógyszerészhallgatók oktatásában gyakorlatvezetőként és témavezetőként is részt vett. Jelenleg szakértői munkát végez, valamint a PTE Transzlációs Medicina Intézetének külső munkatársa, a Magyar Fitoterápiás munkacsoport tagja.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

terhesség

A paracetamol (acetaminofen) egy vény nélkül kapható gyógyszer, amelyet jelenleg biztonságosnak tartanak a terhesség alatt fellépő láz és fájdalom csillapítására. Túladagolásáról, az empátiás készségre irányuló hatásáról a PirulaKalauzon írtunk már. A paracetamol nem egyszerűen csak elfogadott, hanem a leggyakrabban használt gyógyszer a terhesség alatt: az Egyesült Államokban és Európában a nők akár 65%-a, illetve 50%-a használja ezt a gyógyszert terhessége során. A paracetamol széleskörű használata várandósság alatt nagyrészt annak köszönhető, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján mindeddig nem hozták összefüggésbe semmilyen születési rendellenesség kialakulásával.

Az utóbbi évek kutatásai viszonyt egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy a paracetamol terhesség alatti használata mégsem teljesen veszélytelen: növelheti a születendő gyermek asztmás kockázatát, befolyásolhatja az immunrendszerét, beavatkozik a hormonháztartásba, valamint változásokat okozhat mind a viselkedésben, mind a gondolkodásban. A European Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban nemrégiben közzétett tanulmányban a kutatók megerősítették, hogy a paracetamol terhesség alatti használata a figyelemhiányos/hiperaktivitási zavar (ADHD) és az autizmus spektrumzavar megjelenésének megnövekedett kockázatához vezet a születendő gyermeket érintően.

A tanulmányban több mint 70 ezer gyermek adatait dolgozták fel; őket kifejezetten azért választották ki, mert esetükben ismert volt, hogy édesanyjuk szedett-e paracetamolt a terhesség alatt vagy a gyermek születése után. A tanulmányba való bekerülésnek az is feltétele volt, hogy a gyermeknek legalább egy autisztikus vagy ADHD-tünete legyen. A kutatók szélesebb populációt is vizsgálni kívántak azáltal, hogy több európai országból, köztük az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Olaszországból, Görögországból és Spanyolországból származó adatokat is feldolgoztak a tanulmányban.

A terhesség alatt paracetamol-kezelésnek kitett gyermekeknél 19%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki autisztikus, illetve 21%-kal ADHD-tünet, mint azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyja nem szedte ezt a gyógyszert. A paracetamol kockázata annál nagyobb, minél tartósabban alkalmazzák. Figyelemre méltó, hogy a paracetamol szoptatás alatti használata nem növelte a gyermekeknél az autisztikus és ADHD-tünetek kialakulási esélyét.

A paracetamol az idegrendszer fejlődésére feltehetőleg az endokannabinoid rendszer, az agyi jelátviteli folyamatok és a hormonrendszer befolyásolásán keresztül, valamint oxidatív stressz kiváltásával fejti ki hatását a várandósság alatt. Ezek az eredmények hosszú távon hatással lehetnek azokra a nemzetközi és hazai ajánlásokra is, amelyek szerint a paracetamol biztonságosan alkalmazható láz- és fájdalomcsillapító terhesség alatt. Az már most is világos: törekedni kell arra, hogy ezt a szert akkor alkalmazzák, ha használata valóban indokolt. Bár sokan kockázat nélkül alkalmazható, „ártalmatlan” hatóanyagnak tekintik a paracetamolt, ez a mostani eredmények fényében biztosan nem helytálló. Ugyanakkor az is tény, hogy a lázcsillapítás elmaradása is kockázattal járhat, így a várandósok és a magzatok egészségének megőrzése komoly kihívás lehet, ha a széles körben alkalmazott paracetamol használatát korlátozni szükséges.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!