fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Crohn-betegség és colitis ulcerosa: egy összehasonlító vizsgálat biztató eredményei

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

crohn-betegség

A napokan tették közzé annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyben két, a Crohn-betegségben és fekélyes vastagbélgyulladásban (colitis ulcerosa) szenvedő betegek kezelésére alkalmazott biológiai gyógyszer, az usztekinumab és az adalimumab hatékonyságát és biztonságosságát hasonlították össze.

A SEAVUE vizsgálatba 386, mérsékelten vagy súlyosan aktív Crohn-betegségben szenvedő beteget vontak be. A vizsgálat egy éve alatt mindkét kezelés esetén a betegek magas arányánál alakult ki klinikai remisszió (tünetmentessé válás), klinikai és endoszkópos vizsgálattal igazolható javulás. A usztekinumabbal kezelt betegek 64,9 százalékánál volt kimutatható remisszió, szemben az adalimumab esetén mért 61%-kal. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a usztekinumabbal kezelt betegek 72,3 százaléka, az adalimumabbal kezelt betegek 66,2 százaléka esetén volt kimutatható klinikai javulás.

Mindkét kezelés előnyei további hatékonysági végpontok tekintetében is megmutatkoztak, de a két terápia hatásosságában nem volt statisztikailag szignifikáns különbség. Az usztekinumabbal kezelt betegek 41,9 százalékánál, míg az adalimumabbal kezelt betegek 36,9 százalékánál volt endoszkópos vizsgálattal kimutatható javulás az 52. héten. A 16. héten mért klinikai javulás az usztekinumabbal kezelt betegek 88,6 százalékánál és az adalimumabbal kezelt betegek 78 százalékánál a kezelés végéig fennmaradt.

Figyelemre méltó, hogy a klinikai vizsgálat 52. hetében mért megszakítási arány alacsonyabb volt az usztekinumabbal kezelt betegeknél (15,2 százalék), mint az adalimumabbal kezelt betegeknél (23,6 százalék). Az usztekinumabbal  kezelt betegek 6,3 százalékánál, az adalimumabbal kezelt betegek 11,3 százalékánál fordultak elő olyan nemkívánatos események, amelyek a gyógyszer abbahagyásához vezettek.

A magyar betegeknek jó hír, hogy mindkét gyógyszerhatóanyag, az usztekinumab és az adalimumab is forgalomban van hazánkban. Ezeket (többek között) közepesen súlyos vagy súlyos aktivitású colitis ulcerosa és Crohn-betegség kezelésére javallják olyan betegeknél, akik nem reagáltak megfelelően a hagyományos kezelésekre.

Kép forrása

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.