fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

A koleszterinszinttel együtt a depresszió is csökken?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A mellékhatás szóról általában valamilyen kellemetlen panasz, tünet jut eszünkbe, jóllehet bizonyos kezelések mellékhatása kifejezetten előnyös: a prosztatamegnagyobbodásra használt tökmagkivonatról/tökmagolajról régóta ismert például, hogy csökkenti a vérzsírszintet. Az viszont újabb felfedezés, hogy bizonyos koleszterinszint-csökkentők mellékhatásaként mérséklődhet a depresszió.

Az érintett gyógyszerek az úgynevezett sztatinok, azaz a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek legnagyobb csoportjába tartozó hatóanyagok. Ezek a koleszterinképződés gátlásával fejtik ki elsődleges hatásukat. Hatásosságukat számos klinikai vizsgálat támasztja alá, és mivel nagyon sok ember használja ezeket a gyógyszereket, a meglepő hatások megfigyelésre is bőven van lehetőség.

A koleszterinszint-csökkentő sztatinok nem az első gyógyszercsoport, amelynek másodlagos antidepresszáns hatását tanulmányozzák. Vizsgálatok folytak például (kevés sikerrel) gyulladáscsökkentő és egyéb gyógyszerekkel is. Minderre azért van szükség, mert a depresszió gyógyszeres kezelése nem sikertörténet: a betegek 30-50%-a esetén nem megfelelően hatásos az elsővonalbeli depresszióellenes kezelés. Ilyen esetekben lehet ígéretes, ha alternatív (vagy kiegészítő) kezeléssel a hatásosság fokozható.

A sztatinok esetén utóbbira van remény. Arra nincs bizonyíték, hogy a sztatinszedés megakadályozná a betegség kialakulását vagy önmagában csökkentené a tüneteket, arra viszont van, mégpedig három klinikai vizsgálatból, hogy bizonyos típusú antidepresszánsok (az ún. szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók, SSRI-k) hatásosságát jelentősen fokozza a sztatinszedés (szimvasztatin, lovasztatin, atorvasztatin). Egy nagy populációra (közel 900 000 beteg) kiterjedő megfigyeléses vizsgálatban pedig azt is dokumentálták, hogy az SSRI mellé sztatint szedők körében mintegy 35%-kal csökkent a depresszió miatti kórházba kerülés aránya.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.