fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Az empátiacsillapító paracetamol

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Ha gyógyszer-mellékhatásról van szó, legtöbben valamilyen kellemetlen tünetre gondolnak. Ugyanakkor van a mellékhatásoknak egy olyan típusa, ami nem a beteg, sokkal inkább a környezete számára érzékelhető. A szorongásoldók, antidepresszánsok esetén nem meglepő, ha változik a beteg hangulata, de vannak olyan gyógyszerek, amelyeknél a pszichés (mellék)hatás némileg meglepő lehet.

MRI (mágneses magrezonancia) vizsgálatok során írták le azt a jelenséget, hogy mások fájdalmának látványa ugyanazt az agyterületet aktiválja, mint amit maga a fájdalomérzés. Ebből adódott a kérdés: vajon a fájdalomcsillapító szedésével csökkenthető-e a mások fájdalmával kapcsolatos empátia?

Ezt a kérdést amerikai kutatók az USÁ-ban leggyakrabban használt fájdalomcsillapító hatóanyag, a paracetamol alkalmazásával vizsgálták meg egészséges önkénteseken. Az egyik vizsgálatban azt találták, hogy a paracetamolkezelésben részesülők jóval kisebb részvétet éreztek mások fájdalmával kapcsolatban, mint akik nem kaptak kezelést. Ez a vizsgálat randomizált, placebokontrollos elrendezésű volt (azaz a résztvevők egy része paracetamolt kapott, mások hatóanyagot nem tartalmazó tablettát, és a két csoportot véletlenszerűen alkották meg). Ebben a kutatásban pár tucat egészséges önkéntes vet részt. Egy nagyobb szabású, 1000 résztvevővel végzett vizsgálatban azt tanulmányozták, a pozitív empátia esetén is érvényesül-e ez a hatás – azaz csökkenti-e a fájdalomcsillapító a mások öröme esetén kialakuló együttérzést. Nos, az eredmény hasonló volt: a paracetamol jelentősen csökkentette az empátia mértékét.

Mindez több, mint egy érdekes megfigyelés, különösen azért, mert a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók ma más sokak által szinte napi rendszerességgel szedett gyógyszerek. Az USÁ-ban a felnőttek évente átlagosan 298 paracetamoltablettát szednek be, és egy átlagos héten negyedük vesz be legalább egyszer paracetamolt tartalmazó gyógyszert. Európában nem ez a hatóanyag az egyeduralkodó, de az ibuprofent és a rokon vegyületeket tartalmazó fájdalomcsillapítók népszerűsége töretlenül nő. Kérdés, azokra is jellemző-e a paracetamolnál megfigyelt hatás.

Az empátiacsökkentő hatás társadalmi szinten is következményekkel járhat. A pszichoszociális “fájdalomcsillapítás” csökkentheti a toleranciaküszöböt, ami a társadalmi szintű agresszió fokozódásához vezethet.

Forrás:

Mischkowski D és mtsai: A Social Analgesic? Acetaminophen (Paracetamol) Reduces Positive Empathy
Gorvett Z: The medications that change who we are
Mischkowski D és mtsai: From painkiller to empathy killer: acetaminophen (paracetamol) reduces empathy for pain

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.