fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

A napsütés árnyoldala – mindent a melanómáról

Tudtad?

dr. Crul-Tóth Noémi
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.

A napsütés árnyoldala – mindent a melanómáról

A napsugárzás elkerülhetetlen és fontos eleme az életünknek, elég csak arra gondolni, hogy a D-vitaminképződéshez is elengedhetetlen a bőrt érő napfény. A napsütés valószínűleg mindenkit kellemes érzéssel tölt el, aminek a hátterében az állhat, hogy az UV-B sugárzás hatására β-endorfin termelődik a bőrsejtekben, ami a szervezet saját „jutalmazó” hormonja. Feltételezik, hogy ez a mechanizmusa a napfény kedélyállapotot javító hatásának is, ami depresszió, egyéb kedélybetegségek, függőségek kezelésében is hasznosítható. Ugyanakkor ennek egy hátrányát is megfigyelhetjük, mert ez a folyamat lehet a felelős a túlzásba vitt napozással járó „napfüggőségért” is, ami már egy, az egészséget súlyosan veszélyeztető állapottá is válhat.

A túlzásba vitt napozás ugyanis több, az UV-sugárzáshoz köthető rosszindulatú daganat kialakulásának fokozott kockázatáért lehet felelős. Ide sorolhatóak a bőrdaganatok leggyakoribb típusai, mint a bazalióma, vagy a spinalióma (a bazálsejtek, illetve a laphámsejtek karcinómája). Bár szigorú értelemben véve nem bőrrák, ide szokták sorolni a bőr festékanyagát termelő sejtekben, vagyis a melanocitákban kialakuló rosszindulatú daganatot a melanómát is.

A rosszindulatú bőrdaganatok előfordulása a fehér bőrű népesség körében az egész világon meredeken nő, és ez a tendencia hazánkban is jól érzékelhető. Epidemiológiai adatokból vált világossá, hogy a melanómás esetek növekvő gyakorisága a környezetszennyezés következtében megváltozott minőségű napfénnyel, valamint a legfejlettebb ipari országokban végbemenő életstílus-változással hozható összefüggésbe. Mára a melanóma a második leggyorsabban növekvő gyakoriságú daganattípus. A 20-40 éves korosztályban a fehér bőrű népességben ez a legnagyobb számban előforduló rosszindulatú daganat, egyúttal a fiatal férfiak körében a leggyakoribb halálhoz vezető daganatos betegség.

Hogy néz ki a melanóma?

A melanóma, megjelenését tekintve általában sötétbarna vagy fekete, inkább aszimmetrikus, mivel egy kitüntetett irányban növekszik. A barnásfeketén kívül az enyhén pirosas színtől a szürkéskékig több árnyalat is előfordulhat benne.  Az angol nyelven ABCDE mozaikszóval jelzett tünetek jelentkezése esetén feltétlenül érdemes részt venni egy bőrgyógyászati szűrővizsgálaton:

  • A, mint asymmetry – szabálytalan alakú anyajegy
  • B, mint border – elmosódott határ, nehezen különíthető el a környezetétől
  • C, mint color – különböző színárnyalatokat mutató elváltozás
  • D, mint diameter – 6 mm feletti átmérőjű anyajegyeknél nagyobb a melanóma kockázata.
  • E, mint evolving – bármilyen változás méret, szín stb. tekintetében

A rosszindulatú (malignus) melanómák növekedését illetően megkülönböztetünk sugár irányú és mélységi, függőleges terjedést. Az előbbi esetben a bőr felső rétegében való, vízszintes terjedésről van szó, ilyenkor a melanómasejtek csak később hatolnak be a bőr mélyebb rétegeibe. Az ebben a fázisban felismert kórképet in situ melanómának hívják, és kimetszéssel általában teljeskörűen gyógyítható. A függőlegesen növekvő tumorokat invazív melanómának nevezik, esetükben korai, a mélybe irányuló terjedésről beszélhetünk. Az invazív melanómák a daganat vastagsága és a fekélyesedési folyamat szerint sorolhatók stádiumokba.

A melanóma általában látható bőrfelületen fejlődik, de kialakulhat rejtettebb helyeken is, mint a hajas fejbőrön, talpakon, ujjközökben, a köröm alatt és a nemi szervek környékén.

A melanóma gyakorisága

A melanóma gyakorisága, a kiterjedt figyelemfelhívó kampányok ellenére is folyamatosan nő. Egy a közelmúltban megjelent tanulmány szerint 1995 és 2012 között folyamatosan nőtt az új esetek száma, mind az invazív (4%-os növekedés férfiak, 3% nők esetén), mind pedig az in situ (7,7% férfiak, 6,2% nők) melanómák esetében Európában. A vizsgált európai országokban a melanóma miatti elhalálozás az esetszám növekedés ellenére általában változatlan maradt, de néhány országban (pl. Norvégia, Izland, Hollandia, Szlovénia) növekedést mutatott.

A magyarországi helyzet sajnos nem tér el a nemzetközi trendtől. A Nemzeti Rákregiszter alapján a melanómával diagnosztizált esetek száma mind a nők, mind a férfiak körében egyértelmű növekedést mutatott a 2001-2016-os periódust vizsgálva:

A melanóma rizikótényezői

A melanóma kialakulását elősegítő kockázati tényezőket intenzíven kutatják. Az adatok arra utalnak, hogy ezt a betegséget kifejezetten sok tényezőre lehet visszavezetni, és nem emelhető ki egyetlen, amely elsősorban felelőssé lenne tehető az esetszámok növekedéséért.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.