fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Hogy védd meg a babát a mikroműanyagoktól?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Hogy védd meg a babát a mikroműanyagoktól?

Jó néhány éve ismert, hogy a környezetünkben lévő műanyagok mechanikai behatásokra, de bomlási folyamatok eredményeként is kis műanyagrészecskéket, ún. mikroműanyagokat bocsájtanak ki. A mikroműanyagok képződését segítheti a hőkezelés és a fény (UV, napfény).

Egyre több vizsgálat foglalkozik a mikroműanyagok előfordulásával a környezetben és az élő szervezetekben. Tény, hogy ma már alig van a világnak olyan része, ahol ezek ne lennének megtalálhatóak, mint ahogy az is, hogy az emberi szervezetben is feldúsulhatnak. Ma még nem ismert, hogy ennek milyen következménye van/lehet, az azonban biztos, hogy a mikroműanyagok nem vitaminok, az egészséges élethez nem nélkülözhetetlenek, sőt… A mikroműanyagok hatnak az immunrendszerre, ezen kívül pedig azért is veszélyesek lehetnek, mert felületükre tapadva mérgező anyagok kerülhetnek a szervezetbe.

Ezek után ki szeretné mikroműanyagokkal etetni a gyerekét már csecsemőként? Szándékosan senki, de mégis sokan megteszik, mégpedig a cumisüvegekkel. Ír kutatók kimutatták, hogy a tápszer elkészítése során (melegítés, rázogatás) a cumisüveggel literenként akár 16 millió műanyagrészecske kerülhet be a baba szervezetébe. A cumisüvegből származó átlagos mikroműanyag-terhelést napi 1 580 000 részecskének számították, ami 2600-szor nagyobb, mint a felnőttek által a vízből, levegőből és az ételekből elfogyasztott mennyiség. A rázogatás és a 70 °C fölötti hőmérsékletre melegítés (pl. a cumisüvegek sterilezése) igen jelentősen fokozta a mikrorészecskék képződését.

Mit lehet tenni ennek kivédésére? A legkézenfekvőbb: üvegre kellene cserélni a cumis”üvegeket”, amelyek nagy része polipropilénből készül. De ha műanyagot használunk, akkor is van pár ötlet, amit érdemes megfontolni:

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.