fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 26., péntek

Avokádó, az abszolút szuperélelmiszer?

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

avokádó

A Közép-Amerikából származó avokádó világszerte hatalmas népszerűségre tett szert és fogyasztása az egészséges életmód egyik szimbóluma lett. Bár ez az igen értékes összetevőket tartalmazó növény kétségtelenül számos jótékony hatással rendelkezik (sokan szuperélelmiszernek tartják), a hatalmas kereslet miatti kiterjedt avokádótermesztés súlyos terhet ró Közép-Amerika és Mexikó ökoszisztémájára.

Szuper, mert…

Az avokádó termése élelmi rostokban, valamint telítetlen zsírsavakban is nagyon gazdag. Kedvező beltartalmi összetételének köszönhetően fogyasztása kevésbé emeli meg a vércukorszintet, és alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. Az avokádóban számos vitamin (A-, B-, C-, E-, K-vitamin) és ásványi anyag megtalálható. Míg nátriumsókban viszonylag szegény, addig sok káliumot és magnéziumot tartalmaz. Egyéb értékes növényi anyagcseretermékek, úgymint a karotinoidok, fitoszterinek és fenolos anyagok is megtalálhatók a növény termésében.

A bélflóránkkal is jóban van

Egy közepes méretű avokádóban 12 g rost van, ami a napi ajánlott rostbevitel (28-34 g) jelentős részét fedezheti. Egy friss kutatás arra világít rá, hogy az avokádófogyasztás a bélbaktériumokra is hatással van. A vizsgálatba túlsúlyos (BMI >25), de egyébként egészséges középkorú felnőttek vontak be, majd osztottak két csoportba. Az egyik csoport tagjai naponta egyszer fogyasztottak avokádót, a másikba tartozók egyáltalán nem kaptak, de a kalóriabevitel és az étrend összetétele azonos volt a két csoportban. Az eredmények alapján elmondható, hogy az avokádó rendszeres fogyasztásával a bélbaktériumok mennyisége és változatossága is növelhető. Továbbá, az avokádót kapók körében csökkent a bélben az epesavak mennyisége és nőtt a jótékony hatású rövid szénláncú zsírsavaké.

Kutatási eredmények igazolják, hogy az avokádófogyasztása hozzájárulhat a szív-érrendszer egészségének megőrzéséhez, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a korral járó degeneratív folyamatok kockázatának csökkentéséhez, továbbá segíthet az egészséges testsúly elérésében és megtartásában. Humán vizsgálatok alapján az avokádó vérzsírszintre (LDL, HDL, koleszterin, triglicerid) gyakorolt hatása kedvezőnek tűnik, de az eredmények nem teljesen egybehangzók.

Abban azonban már világszerte egyetértenek a kutatók, hogy nem minden szempontból javasolható a rendszeres avokádófogyasztás.

A kereslet ára

Az avokádó népszerűsége rakétaként lőtt ki a 2000-es években. Míg 2000-ben az USÁ-ban az avokádófogyasztás 1 kg/fő/év volt, addigra ez a szám 2016-ra több mint háromszorosára nőtt, és a tendencia továbbra is töretlen. A globalizációnak köszönhetően az avokádó hazánkban is könnyen hozzáférhetővé vált. Az óriási keresletnek azonban ára van. Az avokádóigény kielégítésére Dél- és Közép-Amerikában hatalmas területeken folyik az erdőirtás, és az avokádóültetvények telepítése. Az avokádó termesztése rendkívül vízigényes: átlagosan 2000 liter víz szükséges 1 kiló termés szüreteléséhez. Ennek biztosítása azonban a száraz területeken korántsem egyszerű. Az avokádó vízigényének kiszolgálására több helyen illegális megoldásokhoz folyamodnak az ültetvények tulajdonosai, ami így aszályhoz és a helyi lakosság életének ellehetetlenítéséhez vezet. Becslések szerint Mexikó erdőinek 30-40 százalékát az avokádó miatt irtják ki. Az avokádótermesztés a biodiverzitás jelentős csökkenéséhez és a helyi vízkészletének villámgyors kimerüléséhez vezet.

David Attenborough angol természettudós azt javasolta, hogy a fenntarthatóság érdekében új erdők kiirtására és monokultúrák létrehozására már ne kerüljön sor; az avokádótermesztést korlátozzuk tehát a már termesztésbe vont területekre.

Mit tehetünk mi?

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek