fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. július 24., szombat

A koffein és a termékenység

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A koffein a legnagyobb mennyiségben fogyasztott alkaloid a világon. Van, aki kávé, van, aki tea formájában fogyasztja, de hatalmas mennyiség fogy el üdítőitalok alkotórészeként is. Mivel fogyasztása a termékeny életkorban is jellemző, fontos kérdés: rontja-e a termékenységet? Vagy úgy is feltehetnénk a kérdést, hogy kávézhat-e nyugodtan, aki gyermeket szeretne vállalni?

Ez elég jelentős kérdés ahhoz, hogy férfiakon és nőkön, különböző dózisok esetén is megvizsgálják. Egy most megjelent elemzés a témában végzett korábbi vizsgálatokat összegzi. Közel 13 000 résztvevő adatait elemezték, köztük olyanokét, akik termékenységi zavarokról nem számoltak be, és olyanokét is, akik igen. Az adatok összesítésével azt állapították meg, hogy a kevés (naponta kevesebb, mint 100 mg koffeint), az átlagos (200-400 mg) és a sok (>400 mg) koffeint fogyasztóknál nem volt eltérő a termékenységi ráta. Viszonyításképp: egy átlagos kávé mintegy 100 mg koffeint tartalmaz. Ezek alapján tűnik, a koffeinfogyasztás nem befolyásolja a termékenységet. Az elemzés gyengesége, hogy nem tér ki az extrém mennyiségű koffeint fogyasztók adataira, valamint azt sem vizsgálja, hogy van-e eltérés attól függően, hogy a koffeint milyen ital formájában fogyasztják. Ami biztosnak tűnik: napi 1-2 csésze kávé vagy tea nagyon nagy valószínűséggel nem rontja a termékenységet, férfiak és nők esetében sem.

Felhasznált irodalom:

Cao H. és mtsai: Is caffeine intake a risk factor leading to infertility? – An epidemiological systematic review of controlled
clinical studies

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.