fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. október 19., kedd

Covid-oltások hatásossága és biztonságossága – itt vannak az első hazai adatok

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

covid oltások hatásossága és biztonságossága

A koronavírus-oltásokkal szembeni bizalom nagyban azon is múlik, mennyire nyilvánosak és átláthatóak a hatásosságukkal és biztonságosságukkal kapcsolatos adatok. Bár mindegyik oltásról elérhetőek a szakirodalomban ilyen eredmények, azokat különböző vizsgálatokban nyerték, így nem teljesen összehasonlíthatóak.

Ma viszont napvilágot látott egy adatsor, amely hazánkban nyert hatásossági és biztonságossági adatokat, azonos szempontok alapján összegez. A Magyarországon eddig használt 5 vakcina adatait összesítették két szempont alapján: az oltottak közül hányan betegedtek meg és hányan hunytak el. Ha ezeket a számokat 100 000 oltottra vetítik ki, az adatok összehasonlíthatóak, még akkor is, ha a beoltottak száma oltásonként igen eltérő.

Az adatok igen kedvező képet mutatnak: 100 000 oltottból 95-700 betegszik meg Covid-19-ben. Az oltás tehát nem nyújt 100%-os védelmet, de a védelem mértéke figyelemre méltó: az oltottak 0,095-0,7%-a (átlagosan 0,408%-a) betegszik meg. A 0,408%-os megbetegedési arány súlyozott (azaz nem az egyes oltásoknál feltüntetett fertőződési arányok átlaga), ugyanis ezt összes beoltott és az ezek közül összes megbetegedett adataiból számítják.

Ugyanilyen módon számítják a beoltottak közül elhunytak arányát, amely oltástól függően 0,001-0,032% (átlagosan 0,02%). És ami fontos ahhoz, hogy ezeket a számokat korrekt módon értelmezzük: ezek a halálesetek nem a védőoltás következtében, hanem követően történtek – nem ok-okozati, hanem időbeli egybeesésről van szó. Ugyanez a helyzet egyébként az első adatsornál is: az esetek egy részében a beoltás pillanatában már fertőzött lehetett az a beteg, akinél az első tünetek a vakcináció után jelentkeztek. Ilyen esetben az oltás már nem feltétlenül alkalmas arra, hogy megakadályozza a betegség kialakulását.

Az adatok mélyebb elemzése a részletek ismerete nélkül nem lehetséges, azonban a hatásosság és biztonságosság értékelésénél azt is figyelembe kell venni, kik kapták az adott oltásokat: ha egy vakcinánál az oltottak között nagyobb arányban voltak a fokozott kockázati csoportok (pl. krónikus betegek, idősek, vagy az egészségügyben dolgozók), nem lenne meglepő, ha annál a védőoltásnál némileg rosszabb adatokat látnánk.

De ami a legfontosabb: körülbelül 1 500 000 oltottból 273-an haltak meg (köztük olyanok, akik az oltás előtt fertőződhettek meg), míg a megfertőzöttek közül közel 26 ezren. Ehhez képest szomorú tény: a fertőzöttek 2-3%-a meghal a Covid-19 következtében, a felgyógyult, ám maradványtünetekkel rendelkezők száma pedig szintén hatalmas.

A most közölt adatok alapján a Magyarországon használt oltások hatásosnak és biztonságosnak tűnnek. Ugyanakkor ez az adatsor alkalmatlan arra, hogy megállapítsuk, melyik vakcina a “legjobb“. Ennek számos oka van: például az, hogy eltérő betegcsoportokat oltottak a vakcinákkal; egyes oltásokkal korábban elkezdtek oltani, így azoknál a beoltás után hosszabb időszakra vonatkoznak az esetleges megfertőződési adatok. Az adatnyilvánosság mindenesetre segíthet megnyugtatni azokat, akik a környezetükben tapasztalt egyedi esetek alapján a valóságosnál rosszabb képet alkotnak a vakcinákról.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.