fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

11 tévhit a cukorbetegségről

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

Az 1-es típusú cukorbetegség egy olyan autoimmun folyamat eredménye, amely során az immunrendszer a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit támadja meg. A legtöbb sejtnek inzulinra van szüksége ahhoz, hogy a cukrot fel tudja venni a vérből. A sokkal gyakrabban előforduló 2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet vagy nem termel elegendő mennyiségű inzulint, vagy az inzulinra adott válasz nem kielégítő. Terhesség alatt is előfordulhat cukorbetegség, mivel ilyenkor a szervezet megnövekedett inzulinigényét a termelésnek nem mindig sikerül kompenzálnia. Bár a terhességi diabétesz sokszor a szülést követően megszűnik, azoknál, akiknél előfordult, később gyakrabban alakul ki 2-es típusú cukorbetegség.

A cukorbetegség évről-évre egyre több embert érint világszerte. Bár a cukorbetegség típusairól, hátteréről, okairól és kezelési lehetőségeiről is egyre többet tudunk, még mindig számos, veszélyes tévhittel találkozhatunk. Az alábbiakban 11 tévhitet és cáfolatát gyűjtöttük össze.

Lássuk a leggyakoribb tévhitek közül párat:

Tévhit 1. A cukorfogyasztás cukorbetegséget okoz

A cukorfogyasztás közvetlenül nem okoz cukorbetegséget, de a fokozott finomított cukorfogyasztás vezethet elhízáshoz, amely egy jelentős kockázati tényezője a 2-es típusú cukorbetegségnek. Egy 2013-ban megjelent tanulmány összefüggést talált a cukrozott üdítőital fogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Az 1-es típusú cukorbetegség és az étkezési szokások közötti egyelőre nem találtak kapcsolatot.

Tévhit 2. A cukorbetegség nem súlyos betegség, nem igényel kezelést sem

Talán a gyakori előfordulása miatt hihetik sokan, hogy a cukorbetegség nem súlyos betegség, ez azonban egyáltalán nem igaz. Sajnos a cukorbetegség sok esetben csak kezelhető, de nem gyógyítható, és a kezeletlen cukorbetegség súlyos következményekhez (pl. szív-érrendszeri betegségek, idegi-, hallás- és vesekárosodás, vakság, bőrfekély, végtagvesztés) vezet. Az 1-es típus esetén az inzulinpótlás elmaradása az életet is veszélyeztetheti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2016-ban 1,6 millió ember halálához vezetett a kezeletlen cukorbetegség, ezek a halálok a megfelelő, rendelkezésre álló kezeléssel elkerülhetők lettek volna.

Tévhit 3. Csak a túlsúlyos és elhízott emberek lehetnek cukorbetegek.

A túlsúly és elhízás kétségtelenül fokozzák a 2-es típusú és a terhességi cukorbetegség kockázatát, de ezek a betegségek normális testsúlyú egyénekben is kialakulhatnak.

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása, amely egy autoimmun folyamat eredménye, teljesen független a beteg testsúlyától.

Tévhit 4. Az elhízás mindig cukorbetegséget okoz

Bár az elhízás bizonyos esetekben kockázati tényező, mégsem automatikusan vezet cukorbetegséghez.

Tévhit 5. A cukorbetegeknek tilos cukrot enni

A cukorbetegeknek (típustól függetlenül) oda kell figyelni arra, hogy mit és mikor esznek. Pontosan figyelni kell a szénhidrát – ezen belül is a finomított cukor – fogyasztásra. De módjával még a cukorbetegek is ehetnek édességeket, a mindenkori cél a kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartása. Nem szabad azonban túlzásba esni a kifejezetten cukorbetegeknek ajánlott diabetikus élelmiszerek fogyasztásával sem, mivel ezek is megemelhetik a vércukorszintet.

Tévhit 6. A cukorbetegség növényekkel gyógyítható

Bár a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében ma is alkalmazott szerek jó részét természetes eredetű anyagok ihlették, ezek mintájára lettek kifejlesztve, nincs olyan természetes vagy mesterséges eredetű anyag, amellyel a betegség gyógyítható lenne, a cukorbetegség csupán kezelhető. A kezelés menetét, a terápiát pedig a kezelőorvos határozza meg. Veszélyes az orvos tudta nélkül bármilyen, a vércukorszint befolyásolását célzó szert szedni. Különösen kockázatos a növényi alternatívákat a gyógyszeres kezelés helyett választani. A krónikus betegségek, beleértve a cukorbetegséget is, nem gyógyíthatók növényekkel. Mielőtt bármilyen készítményt alkalmazni kezdene, beszéljen orvosával, gyógyszerészével.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.