fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Tehéntejalapú tápszer: fontos az időzítés

Tudtad?

dr. Crul-Tóth Noémi
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.

tehéntej

Az asztma az egyik leggyakoribb krónikus betegség a földön, amelynek előfordulása az elmúlt 60 évben folyamatosan nőtt. A gyermekkorban, illetve fiatal felnőttkorban jelentkező betegség oka valószínűleg csecsemőkorban, vagy a korai gyermekkorban keresendő. Korábbi tanulmányok összefüggést mutattak ki a higiéniás körülmények és az asztma között; a háztartások tisztaságának növekedésével, az együtt élők számának csökkenésével a gyermekkori ételallergia, ekcéma és az asztma gyakorisága megnőtt. Az utóbbi időben több vizsgálat mutatott rá arra az összefüggésre is, hogy az élet első két évében jelentkező ételallergia jelentősen megnöveli a asztma előfordulását, még akkor is, ha az ételallergia már nem áll fenn abban az időszakban.

A WHO ajánlása szerint a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás szolgálja leginkább a csecsemők egészségét. Ugyanakkor egy megfigyeléses vizsgálatban arról számoltak be, hogy a tejfehérje-allergia kisebb mértékben fordult elő azoknál a gyermekeknél a későbbi évek során, akiknél már korán, az életük első 14 napjában bevezetésre került a tehéntejalapú tápszer is. Mivel már ismert egy összefüggés a tejfehérje-allergia és az asztma között, érdekes kérdésnek bizonyult, hogy az asztma gyakori krónikus betegség előfordulása is csökkenhet-e a tejfehérje korai étrendbe való bevezetésével.

Egy japán klinikán ezt a kérdéskört járták körül a kutatók, amikor azt vizsgálták, hogy az asztma kialakulása szempontjából melyik eset kedvezőbb a gyermekeknek: ha kapnak, vagy, ha nem kapnak tehéntejalapú tápszert életük első pár napjában. A randomizált klinikai vizsgálat keretében 312 újszülöttet osztottak két csoportra. Az egyik csoportot az édesanyjuk kizárólag szoptatta, de ha szükségesnek ítélte meg, egy nem tehéntejalapú tápszerrel egészíthette ki a táplálást. A másik csoportba sorolt újszülöttek a szoptatás mellett tehéntejalapú tápszeres kiegészítést kaptak (elég volt csak 5 ml/nap adagban is). Mindezt a csecsemők életének első három napjában, a kórházi tartózkodás alatt végezték, a kórházból való hazatérés után a táplálást a családok a belátásuk szerint végezték.

A gyermekek egészségének alakulását a kutatók hat éves korukig követték. Megfigyeléseik szerint a korai tehéntejalapú tápszerrel is táplált gyermekek körében az asztma és a visszatérő nehézlégzés közel kétszeres gyakorisággal fordult elő a tehéntejalapú tápszerrel nem táplált gyermekekhez viszonyítva.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.