fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 8., szerda

Melyik Covid-vakcina a leghatásosabb?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A Covid-védőoltások hatásossága sokakat érdekel – ennél talán csak a biztonságosság tart nagyobb érdeklődésre számot. A hatásosság meghatározásának módja alapvetően azonos a különböző oltásoknál: a vizsgálatokban részt vevőket két csoportra osztják, az egyik oltást kap, a másik placebót (fiziológiás sóoldatot), majd egy adott időszak elteltével megnézik, melyik csoportban milyen arányban betegednek meg Covid-ban.

Ha a Covid-védőoltás hatásos, a vakcináltak körében alacsonyabb a megbetegedettek aránya. Minél hatásosabb az oltás, annál kevesebben betegednek meg a valódi oltással kezeltek csoportjában. Azt, hogy mennyivel kevesebben betegednek meg, százalékosan is ki lehet fejezni. Ha az oltottak körében senki nem lesz beteg, akkor a hatásosság 100%, ha a megbetegedettek aránya a placebócsoporttal azonos, a hatásosság 0%. Az 50%-os hatásosság nem azt jelenti (mint sokan gondolják), hogy az oltottaknak 50%-os esélye van a megbetegedésre (fej vagy írás…), hanem azt, hogy feleakkora eséllyel betegednek meg, mintha nem kapnának oltást.

A 2021. április 3-án hazánkban alkalmazott Covid-oltások, a Comirnaty (Pfizer), a Vaxzevria (AstraZeneca), a Moderna, a Sinopharm és a Sputnik V (Gam-COVID-Vac) vakcinák alkalmazási előírásaiban található adatok alapján hatásosság a következő:

Covid-védőoltások hatásossága

A fenti összehasonlítás ugyan látványos, ugyanakkor szakmailag nem teljesen korrekt: ezeket az adatokat nem azonos körülmények között, nem azonos szempontok alapján válogatott populációk oltásával és vizsgálatával nyerték. Az megállapítható, hogy mindegyik Covid-oltás hatásossága meghaladja az influenzavakcinákét (ami általában 20-60% közötti), és némelyek hatásossága megközelíti az etalonnak tekinthető kanyaróoltásét (97%). Egyes védőoltások, pl. a Vaxzevria esetén más vizsgálatok az alkalmazási előírásban találhatónál jobb (pl. 90%-os) hatásosságot mutattak ki, ugyanakkor ezekben a EU-ba alkalmazottól eltérő rend, adagolás szerint alkalmazhatták az oltást.

Bár nem mindegyik oltásnál vizsgálták, az oltottak körében kisebb a súlyos betegség kialakulásának esélye. És tulajdonképpen ez a lényeg, hiszen a Covidnak nem az a veszélye, hogy átesünk egy nátha súlyosságú betegségen, hanem az, hogy a koronavírus-fertőzés súlyos betegség kialakulásához vezet, ami végzetes is lehet.

A vakcinák hatásosságával kapcsolatos adatokat folyamatosan gyűjtik, ezekkel cikkünket rendszeresen frissítjük.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.