fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 21., kedd

Diabéteszgyógyszerekkel az ízületi gyulladás ellen?

Tudtad?

dr. Csapó Konrád
2016-ban szereztem gyógyszerészi diplomát a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán. A diploma megszerzését követően közforgalmú gyógyszertárban kezdtem el dolgozni és dolgozok a mai napig. Már az egyetemi éveim alatt, a gyógyszertári gyakorlatok során felismertem, hogy egészségügyi dolgozóként kiemelt figyelmet kell fordítani a lakosság megfelelő tájékoztatására, ezzel is előmozdítva az emberek megfelelő és biztonságos gyógyszerhasználatát. A lakosság egészségtudatosságának fejlesztése és a gyógyszerellátás területén dolgozó szakemberek támogatása céljából 2019. márciusában többedmagammal megalapítottuk a Gyógyszerészek a Jövőért Egyesületet.

Diabéteszgyógyszerekkel az ízületi gyulladás ellen?

A reumatoid arthritisz (ízületi gyulladás) az ízületeket érintő, krónikus gyulladással járó megbetegedés. A betegség pontos okát még nem ismerjük, de a kialakulásban szerepe van a genetikának és a környezeti hatásoknak is. Jelenlegi ismereteink szerint egy autoimmun megbetegedés, amelyben a szervezet saját immunrendszere támadja meg az ízületeket. Újabb eredmények szerint a bélben élő baktériumflóra megváltozása is hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

Egy, a Tajvani Nemzeti Egészségbiztosítási Kutatási Adatbázisán alapuló népesség alapú a epidemiológiai vizsgálat rámutatott arra, hogy akarbózkezelésben részesülő cukorbetegek körében 40%-kal csökkent a reumatoid artritisz kialakulásának kockázata. Ez alapján vizsgálták állatokon, hogy milyen szerepet tölt be az akarbóz ízületi gyulladásban egy közelmúltban megjelent tanulmányban. Az akarbóz a cukorbetegség (diabétesz) kezelésére szolgáló olyan hatóanyag, amely a bélrendszerben gátolja az alfa-glükozidáz enzimet. Ennek az enzimnek a feladata az összetett szénhidrátokat bontása egyszerű cukrokra. Ha gátoljuk ezt az enzimet, akkor a szénhidrátok emésztése lassul, csökken a glükóz felszívódása a vérkeringésbe és mérséklődik az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés is.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.