fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 9., csütörtök

Koleszterin és polifenolok

Tudtad?

dr. Crul-Tóth Noémi
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.

Köztudott, hogy a magas koleszterinszint bizonyítottan növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Emellett egyre több bizonyíték világít rá, hogy a táplálékkal elfogyasztott koleszterin mennyisége növelheti bizonyos daganatos megbetegedések, például az emlő-, prosztata-, hasnyálmirigy- vagy a nyelőcsődaganat kialakulásának esélyét.

A táplálékkal a szervezetünkbe jutó koleszterint a tápcsatornában levő bélhám sejtek veszik fel, ahol a szintén a táplálékkal felvett zsírokkal és fehérjékkel együtt gömbszerű részecskékké, kilomikronokká alakul. A kilomikronba ágyazott koleszterin a nyirokrendszeren keresztül jut végül a vérkeringésbe.

Érdekes módon a koleszterin felszívódását nem csak a bevitt koleszterin mennyisége, hanem a tápcsatornában egyidejűleg jelen levő glükóz is befolyásolja; a magasabb glükózkoncentráció fokozza a koleszterin felvételét és a kilomikronok szintézisét is.

Egy nemrég elvégzett vizsgálat arra kereste a választ, hogy ha gátolják a glükóz bélhámsejtekbe történő felvételét, vajon csökken-e a koleszterin felszívódása is. A vizsgáltot humán bélsejteken, laboratóriumi körülmények között végezték.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.