fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Mi értelme van az influenza-védőoltásnak koronavírus-járvány idején?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A fenti kérdés valószínűleg sokakban megfogalmazódik, és az összeesküvés-elméletekben hívőknek meg is van a válasza: semmi értelme, az egész csak arra jó, hogy a gyógyszergyárak még jobban megtömjék a zsebüket.

A helyes válasz azonban természetesen nem ez.

Az influenza-védőoltás “békeidőben” is célszerű, mivel

  • az influenza ugyan általában kellemetlen tünetekkel járó, de spontán gyógyuló betegség, a betegek nagy száma miatt évente így is 500 000 halálesetet okoz világszerte;
  • a védőoltás nagyon jó eséllyel megóv a betegségtől, annak kellemetlen tüneteitől és szövődményeitől; ha szélesebb körű lenne az oltás, sok tízezer vagy százezer ember élete megmenthető lenne

Tény: az influenza-védőoltás nem véd a koronavírus ellen. Ezzel együtt a minél szélesebb körű influenzaoltás most három okból  is különösen javasolt:

  • a járvány miatt egyébként is túlterhelt egészségügyi ellátórendszert a betegek érdekében óvni kell a további terheléstől. Ha a védőoltással sikerül elérni, hogy az influenzafertőzés miatt kevesebben kerüljenek kórházba, jelentős előny.
  • az influenza és a COVID-19 tünetei átfednek, ezért az influenzafertőzötteket is tesztelik koronavírus-fertőzésre, ez a szűrővizsgálatokat végző laborokra róhat plusz terhet.
  • egy friss kutatás szerint azok a koronavírus-fertőzöttek, akik korábban megkapták az influenzaoltást, az oltásban nem részesülőkhöz képest 8%-kal kisebb eséllyel szorultak intenzív ellátásra, 18%-kal kisebb eséllyel volt szükségük invazív lélegeztetésre és körükben 17%-kal kisebb volt a halál kockázata.

A fent említett kutatást 90 000 beteg adatai alapján Brazíliában végezték. A pontos ok-okozati összefüggés nem ismert, de valószínűleg az áll a jelenség hátterében, hogy az influenzaoltás valamiféleképp “felkészíti” az immunrendszert a másik vírus elleni részleges védekezésre is. Európában hasonló kutatásról nem tudunk, de az egyéb előnyökkel együtt egyértelmű: a védőoltás a jelenlegi világjárvány idején különösen indokolt.

Magyarországon jelenleg kétféle védőoltás van forgalomban:  egy három- és egy négykomponensű vakcina. Az egyik 3, a másik 4 inaktivált vírustörzset tartalmaz. Az influenzavírus (sajnos) eléggé változékony, így a vakcinák összetételét rendszeresen frissítik a korábbi járványok tapasztalatai alapján: mindig olyan törzseket tesznek be a vakcinába, amelyek nagy valószínűséggel a járvány okozói.

A jó hír az, hogy mindkét hazai oltás tartalmaz A és B-típusú törzseket is (A-ból mindkettő kétfélét). Járványként jellemzően az A-típusú influenza jelenik meg, így mindkét oltás megfelelő védelmet nyújt a járvány ellen. Mindkét oltás megfelelően biztonságos (alkalmazásuk előnyei messze meghaladják az esetleges veszélyeket), és mindkettő összetétele megfelel az Egészségügyi Világszervezet összetételre vonatkozó ajánlásainak.

Természetesen azzal, hogy a négykomponensű (kvadrivalens) oltás a trivalens oltáshoz képest még egy törzset tartalmaz, valamivel nagyobb védelmet biztosít. Ráadásul ez az oltás már 6 hónaposnál idősebb gyermekek immunizálására alkalmas, valamint csecsemők (születésüktől legfeljebb 6 hónapos korukig tartó) passzív védelmére is, ami a várandós nő vakcinációja után alakul ki. A trivalens oltás 3 éves kortól adható be. A legtöbb oltásra jelentkező a háromkomponensű oltást kapja, a négykomponensű azoknak van fenntartva, akiknek ez szakmailag különösen indokolt.

A korábbi  években az influenzaoltás a kockázati csoportokba tartozóknak ingyenes volt, idén mindenki ingyen igényelheti. Különösen fontos lenne, hogy a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozók közül minél többen éljenek a lehetőséggel.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.