fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

A háziorvos Covid-jótanácsairól kiderült: álhír

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

álhír

Hónapok óta terjed a facebookon egy írás, amelyben (állítólag) egy háziorvos osztja meg Coviddal kapcsolatos tanácsait – s osztja meg ezt az írást boldog és boldogtalan, így valószínűleg már sok százezren olvasták dr. Oláh Kálmán (állítólagos) jótanácsait. Pontosabban: ennyien láthatták, de jóval kevesebben olvasták, mert ez az írás olyan hosszú, hogy a hazai olvasási szokásokat figyelembe véve valószínűleg a megosztók nagy része nem rágta át magát a hosszú szövegen. Szerencsére.

Szakemberként olvasva a tanácsok egy része ezer sebből vérzik, így rögtön felmerül a gyanú: talán nem is orvos írta. A poszt alján forrásként a veol.hu-t jelölik meg. A Veszprém megyei hírportálon Oláh Kálmán neve több cikkben szerepel, ezek zöme azonban a kiváló jazz-zongoristáról szól. Egyetlen cikk van, amelyben dr. Oláh Kálmán, Zánka, Balatonszepezd, Tagyon, Szentantalfa, Balatoncsicsó, Szentjakabfa és Óbudavár fiatal háziorvosa szerepel. Ebben az interjúban dr. Oláh Kálmán a védőoltásokról beszél – teljesen szakszerűen. A veol.hu-n nem található meg az a szöveg, amely vírusként terjed a facebookon.

Ez csak erősíti a gyanút, hogy valami nem stimmel. És nem kell Sherlock Holmesnak lenni ahhoz, hogy kinyomozzuk, mi történt. Dr. Oláh Kálmán ugyanis saját facebookján tette közzé:

Semmi közöm (az íráshoz), aki ismer valószínű észre is vette. Ha megnézték a honlapon megtalálható tartalmakat, bizonyára feltűnt, hogy ez egy álhír (fake news) oldal. Mindenki őrizze meg a józan eszét!

Posztjában utal arra, hogy a nevével visszaélve terjesztett írás a magyarhaza.com weboldalon jelent meg. A magyarhaza egy kattintásvadász cikkekkel operáló, tőrőlmetszett álhírportál – kattintásra sem érdemes. Arra mindenesetre alkalmas, hogy kabátlopási ügybe keverjen egy tiszteletreméltó orvost, visszaélve nevével, sőt fotójával is.

De az ügy még ennél is cifrább. Ugyanez az írás (szóról szóra) korábban megjelent a magyarhaza.com-on dr. Kun András neve alatt és fényképével. Némileg pikáns a cikk elején közölt helyreigazítás (Ebben a cikkben, A Dr. Kun András nevében megjelent íráshoz, téves fotót csatoltunk! A korábban, a képen látható Doktor, semmilyen össze függésbe nem hozható a leírtakkal, képét tévesen tettük fel, és elnézését kérjük!). Hogy a javított képen szereplő orvostól elnézést kért-e valaki, nem tudni. Neki ugyanis nagyjából annyi köze lehet az egészhez, mint dr. Oláhnak. De itt még nincs vége, ugyanis szintén ugyanez az írás dr. Dobos Vadim neve és fotója alatt is megjelent, még korábban, szintén a magyarhaza.com-on. Annak nem találtuk nyomát, hogy vajon Dobos vállalja-e ezt az irományt, annak viszont igen, hogy oltásellenes kijelentései miatt a Magyar Orvosi Kamara eljárást indított ellene. Az ő nevével az Orvosok a Tisztánlátásért nevű tudományellenes egylet tagjai között is találkozhatunk.

Ez az ügy tankönyvi példának is jó lenne arra, hogy lehet emberek tíz- és százezreit megvezetni úgy, hogy visszaélnek egy (vagy több) szakember identitásával. Sajnos, ez nem kivételes eset: a Semmelweis Egyetem rektora, prof. Merkely Béla is az áldozatok között van, akiknek sora meglehetősen hosszú.

Néhány szóra érdemes az is, mivel szédítik az olvasókat a dr. Oláh Kálmán nevével visszaélők. A teljes szöveggel nem fárasztanánk a t. olvasókat, elég az összefoglaló is. Ezt tanácsolják a Covidos betegeknek:

„1. minél kevesebbet mozogjon – pihenjen, feküdjön, aludjon és
2. böjtöljön 2-3 napot – csak vizet és teákat fogyasztva és
3. ne vegyen be semmilyen láz- és fájdalomcsillapitót 39 fok alatt és
4. szedjen legalább 4 x 1.000 mg C-vitamint naponta és
5. szedjen legalább 20.000 NE D-vitamint naponta.”

A pihenés rendben, fontos a gyógyuláshoz. A böjtölést semmilyen racionális érv nem támasztja alá – sőt, káros is lehet a kalóriáktól, tápanyagtól megfosztani a kórokozóval küzdő szervezetet. A fölösleges lázcsillapítás indokolatlan, azonban ha a láz magas, ha a beteg életminőségét, közérzetét rontja, szükséges annak csillapítása. Egy lázcsillapító szer esetén szükséges egy kis odafigyelés: a favipiravirkezelés alatt alkalmazunk paracetamolt, annak adagolására fokozottan oda kell figyelni, mert ilyenkor könnyebben túladagolható. A C-vitamin javasolt adagja a biztonságos napi beviteli érték (2000 mg) kétszerese. Ilyen mennyiségben fogyasztása már nem jár extra haszonnal, viszont fokozza a vesekövesség kockázatát. Hasonlóan túlzó a D-vitamin adagja, különösen akkor, ha a betegek vagy a betegségtől félők tartósan fogyasztják a napi 20 000 NE-t (ami az orvosilag javasolt dózis tízszerese).

Az álhírek ellen nincs gyógyszer. Átverés, megtévesztés mindig is volt és lesz is. Az álhírvírus ellen a maszk nem hatásos, a karantén is csak akkor, ha az internettől fosztjuk meg magunkat. A gyógymód azonban egyszerű: ha egészségről, gyógyításról van szó, megbízható oldalakon tájékozódjunk. A névtelen facebookbetyárok, a mások nevével visszaélő, bulvárhírek között némi gyógyászattal kapcsolatos írást is tartalmazó oldalak nem tartoznak a megbízható oldalak közé. Ha pedig mégis megfertőződtünk, a megosztás gomb segítségével ne adjuk tovább a vírust…

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!