fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 24., hétfő

Melyik lázcsillapító szedése igényel különös odafigyelést favipiravir-kezelés alatt?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

A Covid-19 egyik jellemző tünete a láz. A testhőmérséklet emelkedése annak a jele, hogy az immunrendszer felvette a harcot a vírussal. Ha a láz tartóssá válik, ronthatja az életminőséget és legyengítheti a beteget – ilyenkor csillapítani szükséges.

A hazai hivatalos terápiás irányelv nem foglalkozik a lázcsillapítás kérdésével, és a koronavírus-információs oldalon sem található eligazítás. A Semmelweis Egyetem viszont közzétett egy tájékoztatót a koronavírusfertőzött betegek otthoni ápolásáról, amelyben metamizolt vagy paracetamolt ajánlanak lácsillapításra (és megjegyzik: az aszpirin és az ibuprofen állítólagos veszélyei nem igazoltak). A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (National Health Service, NHS) ajánlása szerint paracetamol és ibuprofen alkalmazható a láz mérséklésére, ha a beteg rosszul érzi magát.

A felsorolt hatóanyagokon kívül más, hazánkban lázcsillapításra engedélyezett gyógyszerek is alkalmazhatóak. Ha a beteg enyhe tünetekkel rendelkezik, a hivatalos ajánlás szerint favipiravirkezelésben részesülhet. Akik ezt a terápiát kapják, nem árt, ha odafigyelnek, milyen lázcsillapítót és milyen mennyiségben szednek.

A favipiravirtartalmú gyógyszerek alkalmazási előírása felhívja a figyelmet: ez a hatóanyag csak kellő körültekintéssel alkalmazható paracetamollal. Az ok: a favipiravir gátolja a paracetamol lebomlását, amelynek szintje növekedhet a vérben. Mivel a paracetamol nagy dózisban májkárosító lehet, a szokásosnál nagyobb odafigyelés szükséges ilyenkor.

A favipiravir paracetamolkoncentrációt fokozó hatása már egy nap alatt kialakul. Bár a paracetamol csúcskoncentrációja nem nő számottevően, a „paracetamolterhelés” mintegy 20%-kal nagyobb (ennyivel nő az ún. görbe alatti terület). A paracetamolterhelés fokozódásának mértékében nincs egységes álláspont: a hazai gyógyszerek alkalmazási előírásai szerint ennek mértéke 79%.

Az a legjobb, akár favipiravirt szedünk, akár nem, hogy a lázat csak akkor csillapítjuk, ha valóban szükségesnek érezzük (magas láz, levertség, rossz közérzet esetén), és bármelyik hatóanyagot választjuk, törekszünk arra, hogy a szükségesnél nagyobb adagot ne vegyünk be. A favipiravirral kezelteknek kevesebb paracetamolt szedjenek (legfeljebb napi 3 g-t), mint az általánosan felnőttek számára meghatározott legnagyobb napi dózis (4 g).

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!