fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 26., péntek

Merkely Professzor nem árul bóvlit

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

A (vélhetően orosz) “csodaszerárusok” receptje egyszerű: végy egy híres ember, add a szájába egy általad az interneten forgalmazott termék reklámszövegét különböző weboldalakon, és özönlenek a vásárlók. A recept része az is, hogy a sztorit nem létező fogyasztók beszámolóival kell hitelesíteni. A híres embernek fogalma sincs, hogy mire használják fel arcát, nevét, s mire a hatóságok lépnének, az oldalak felszívódnak. Közben persze elfogy pár ezer doboz a “csodaszerből”… Se szeri, se száma az ilyen átveréseknek.

A legújabb ilyen átverésben egy fantom úszóbajnok és prof. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerepel. Az állítólagos úszó világbajnok, a 92 éves Csonka Krisztián nem létező személy. Fényképére rákeresve megállapíthatjuk, hogy jellemzően orosz nyelvű weboldalakon szerepel hasonló átverések szereplőjeként. Ennek megfelelően a szájába adott szavaknak sem érdemes különösebben hitelt adni. “Csonka Krisztián” magas vérnyomásáról, szívinfarktusáról, szív-érrendszeri betegségeiről beszél, amelyekre gyógyír volt egy csodaszer, amely kitisztította az ereit. Az igaz, hogy a szív-érrendszeri betegségek egyik oka az érelmeszesedés, de sajnos ez egy olyan komplex folyamat amely egy “tisztítással” nem fordítható vissza. Az erek falán ugyanis nem egyszerűen lerakódik a zsír, hanem ott olyan gyulladásos reakciók is lejátszódnak, amelyek miatt a lerakódás nem oldható fel, már nem távolítható el. A modern gyógyszerekkel és megfelelő étrenddel elérhető, hogy a folyamat lassuljon, de az erek eredeti állapota nem nyerhető vissza. Ez illúzió bár elég jól hangzó ahhoz, hogy sokak pénzt is adjanak érte.

Prof. Merkely Béla viszont létező személy, de amit a szájába adnak, az ugyanúgy légből kapott és erősen manipulatív. Természetesen semmi sem igaz abból, amit az erek megtisztításáról “mond”, viszont nagyon jól adagolt kádári nosztalgiadózis teszi fogyaszthatóbbá mondandóját: “Az érrendszernek ezt a tisztítási módszerét még az egykori pártbéliek is alkalmazták – az MSZMP Központi Bizottságának tagjai például rendszeresen végeztek tisztító kúrát a szanatóriumokban. A készítményt azon gyógyszerek alapján hozták létre, amelyeket még a Kádár-korszak pártvezetői és az akkori elit alkalmazott gyógyító kezelés céljából.” Biztosan van olyan vásárlói célcsoport, amelyiknek erre dobban meg a szíve. Természetesen mindaz, amit Merkely szjába adnak, kamu, mint ahogyan az az állítólagos vizsgálat is, amivel a reklámozott termék hatásosságát igazolták.

A szövegben több ellentmondás is van, amelyek akár figyelmeztetőek is lehetnének. Egy helyen gyógynövény-készítményt említenek, de a részletes összetételben csak vitaminok szerepelnek (amelyek nem tisztítják ki az ereket). Másutt meg eltéveszik a termék nevét, és Cannabis Oilt írnak (ez egy korábbi átverős reklámból maradhatott itt).

És természetesen megjelennek az ármánykodó orvosok, gyógyszerészek és a nyugdíjalap, mint a türténet negatív szereplői: “A dolog úgy áll, hogy mint kiderült, sem a gyógyszertárláncok, sem az orvosok, de még a Nyugdíjalap sem érdekelt benne. Ezért az országban bizonyos erők mindent megtesznek annak érdekében (adott esetben törvénytelen módszerekkel), hogy kivegyék a Cardio NRJ-ot a gyógyszerpiacról.” Az ilyen hazugságok ahhoz kellenek, hogy a vásárlók ne késlekedjenek a megrendeléssel…

Bármennyire is átlátszó a dolog, úgy tűnik, működik, hiszen ez a sokadik hulláma ugyanennek az áttverésnek. A nevek, az arcok változnak, de a recept és a cél ugyanaz: minél gyorsabban rásózni valamilyen bóvlit a gyanútlan vásárlóra…

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek