fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Gyógynövények daganatterápia alatt: haszon vagy kockázat?

Tudtad?

dr. Crul-Tóth Noémi
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.

Egy nemrég közölt cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy a fitoterápiás szerek és a rákos megbetegedések kezelésére alkalmazott gyógyszerek között jelentős kölcsönhatás is felléphet, ami komolyan veszélyeztetheti a betegek állapotát, vagy a terápia hatékonyságát.

A daganatos megbetegedések gyakorisága világszinten évről-évre növekszik. Ez a növekedés az idősödő korosztályba tartozók körében a legkiemelkedőbb. Ezeknél a betegeknél a daganatos megbetegedés kezelése során alkalmazott, és az ebben a korcsoportban jellemzően meglévő kísérőbetegségek kezelésére szedett gyógyszerek száma kiugróan magas lehet. Ez már önmagában megnöveli az esélyét a gyógyszerek között esetlegesen fellépő kölcsönhatásoknak. Emellett ebben a betegpopulációban egyre nagyobb érdeklődés övezi a kiegészítő és alternatív gyógyászati módszereket: a daganatos betegek mintegy 30-70%-a fordult kiegészítő terápiás lehetőségek felé.

A gyógyszerek közötti és a gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatásokat nagyon gyakran gyógyszerészek azonosítják. Egy nemrég megjelent cikk szerzői klinikai gyógyszerészek voltak, akik a franciaországi Besançon klinikáján 2016-2017 között azoknak a betegeknek az adatait elemezték, akik szájon keresztül alkalmazott daganatellenes kezelésben részesültek. Feljegyezték a betegek által szedett daganatellenes és egyéb gyógyszereket, valamint a használt fitoterápiás készítményeket is.

A betegek átlagosan 7 készítményt szedtek, de volt olyan is, aki 18 különböző szert szedett egyszerre. A vizsgálatot végzők az esetek mintegy felében találtak valamilyen gyógyszerelési problémát. 46 esetben gyógynövény-gyógyszer közötti kölcsönhatást, 28 esetben gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatást azonosítottak, míg 30 esetben egyéb problémát (pl. nem megfelelő dózis) fedeztek fel.

A lehetséges problémák mélyebb feltárása érdekében 73, a betegek által használt gyógynövény és 31 daganatellenes szer kölcsönhatásait térképezték fel a szakirodalom alapján. Meglepően magas számú lehetséges kölcsönhatást tártak fel: a vizsgált növények mintegy 80%-a kedvezőtlenül befolyásolhatja a gyógyszerek hatását. A legtöbb esetben a daganatellenes gyógyszer vérszintje változhat meg; megnőhet, ami súlyos mellékhatások kialakulásával járhat, vagy lecsökkenhet, ami a terápia hatástalanságához vezethet. A cikk szerzői által azonosított lehetséges kölcsönhatásokról magyar nyelvű összefoglalót készítettünk, ami letölthető innen.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.