fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Gyógynövények daganatterápia alatt: haszon vagy kockázat?

Tudtad?

dr. Crul-Tóth Noémi
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.

Gyógynövények daganatterápia alatt: haszon vagy kockázat?

Egy nemrég közölt cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy a fitoterápiás szerek és a rákos megbetegedések kezelésére alkalmazott gyógyszerek között jelentős kölcsönhatás is felléphet, ami komolyan veszélyeztetheti a betegek állapotát, vagy a terápia hatékonyságát.

A daganatos megbetegedések gyakorisága világszinten évről-évre növekszik. Ez a növekedés az idősödő korosztályba tartozók körében a legkiemelkedőbb. Ezeknél a betegeknél a daganatos megbetegedés kezelése során alkalmazott, és az ebben a korcsoportban jellemzően meglévő kísérőbetegségek kezelésére szedett gyógyszerek száma kiugróan magas lehet. Ez már önmagában megnöveli az esélyét a gyógyszerek között esetlegesen fellépő kölcsönhatásoknak. Emellett ebben a betegpopulációban egyre nagyobb érdeklődés övezi a kiegészítő és alternatív gyógyászati módszereket: a daganatos betegek mintegy 30-70%-a fordult kiegészítő terápiás lehetőségek felé.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.