fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 8., szerda

Az 5-11 évesek is megkaphatják a Pfizer Covid-védőoltását az Európai Gyógyszerügynökség javaslata szerint

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Pfizer

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) a Comirnaty nevű vakcina alkalmazásának kiterjesztését javasolta az 5-11 éves korosztályra is. A BioNTech és a Pfizer által kifejlesztett vakcinát már eddig si alkalmazták felnőttel és 12 évesnél idősebb gyermekeknél.

A Comirnatyt kisebb, 10 mikrogrammos dózisban alkalmazzák majd, mint 12 évesnél idősebb gyermekeknél (30 mikrogramm). Az idősebb korcsoporthoz hasonlóan az 5-11 évesek is két oltást kapnak a felkarba, három hét különbséggel.

Egy klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy 5-11 éves gyermekeknél a 10 mikrogrammos dózisú vakcina hasonló immunválaszt vált ki, mint amit a 16-25 éveseknél megfigyeltek. Ezt a vizsgálatot 2000, korábban nem Covid-os gyermek részvételével végezték, aki közül 1 305 gyermek valódi. 663 pedig placebó (hatóanyagmentes) oltást kapott. A valódi vakcinát kapott gyermekek közül háromnál, míg a placebóval oltottak közül 16-nál alakult ki később betegség. Ez azt jelenti, hogy a vakcina 90,7%-os hatékonysággal védett a tünetekkel járó Covid-19 ellen.

A leggyakoribb mellékhatások hasonlóak voltak a 12 évesnél idősebbeknél tapasztaltakhoz (az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom, fáradtság, fejfájás, bőrpír és duzzanat az injekció beadásának helyén, izomfájdalom és hidegrázás). Ezek a nemkívánatos hatások általában enyhék vagy mérsékeltek voltak, és az oltást követő néhány napon belül javulnak.

A CHMP mindezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Comirnaty előnyei az 5-11 éves gyermekek esetében is meghaladják a kockázatokat, különösen azoknál a gyermekeknél, akiknél a súlyos COVID-19 kialakulásának kockázata nagy (pl. valamilyen alapbetegség miatt). A CHMP megküldte ajánlását az Európai Bizottságnak, amely hamarosan végleges döntést hoz. Ezt követően indulhat meg a 11 évesek és fiatalabbak oltása az EU országaiban.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.