fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 8., szerda

Az amerikaiak 80%-a rosszul csinálja – tudományos tanácsok a pulykasütéshez

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

pulyka

A hálaadás az egyik legnagyobb ünnep Észak-Amerikában. Ha a pulykák körében mérnék fel népszerűségét, valószínűleg többségben lennének a negatív válaszok, ugyanis a hálaadás elmaradhatatlan kelléke a sült pulyka. Az ünnep közeledtével az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (U.S. Centers for Disease Control and Prevention, CDC) javaslatokat tett közzé a pulyka elkészítésének biztonságos módjáról.

Először is, nem szabad megmosni vagy leöblíteni a pulykát. Ez meglepőnek tűnhet (hiszen azért mosnánk meg, hogy eltávolítsuk a felülétéről a kórokozókat), de a pulyka mosása azért nem javasolt, mert a legjobb módja, hogy a bőrén lévő baktériumokat az egész konyhában szétszórjuk.

Bár a CDC már évekkel ezelőtt közzétette ezt a javaslatot, az amerikaiak 80%-a ma is leöblíti vagy lemossa a pulykát sütés előtt. Hazai felmérés nem ismert, de valószínű, hogy sokan ugyanígy járnak el a csirkével, kacsával sütés előtt – pedig célszerűbb lenne mellőzni a mosást, mivel a kórokozók hatékony eltávolítására nem alkalmas, arra viszont igen, hogy a mosogatótól a konyhai eszközökön át a konyhapultig mindenhol szétterjesszük a baktériumokat. Ha a sütés megfelelő ideig és magas hőmérsékleten zajlik, önmagában elegendő a baktériumok elpusztítására.

A pulyka előkészítéséhez olyan vágódeszkát használjunk, amit utána alaposan, forró vízzel elmosunk. Ez a vágódeszka mosás előtt ne érintkezzen más élelmiszerrel. A pulyka előkészítése után nagyon alaposan kezet kell mosni.

Gyakori hiba, hogy a fagyasztott szárnyasokat úgy olvasztják fel, hogy éjszakára kint hagyják a konyhapulton. Ez azért nem szerencsés, mert ha a hús 4 °C fölötti hőmérsékletre melegszik, az kedvez a kórokozók szaporodásának. A helyes gyakorlat az, ha a pulykát/csirkét a hűtőszekrényben, vagy egy szivárgásmentes műanyag zacskóban, hideg vízzel teli mosogatóban (a vizet cserélgetve) olvasztjuk fel. Jó lehet még a mikrosütő is (már ha befér a pulyka…).

A pulykát legalább 160 °C-os sütőben kell sütni. Fontos, hogy a pulyka minden része (beleértve a tölteléket is!) legalább 75 °C-osra felmelegedjen a sütés során (ez sütőhőmérővel ellenőrizhető).  Sütés után, felvágás előtt érdemes pihentetni a pulykát kb. 20 percig, ez idő alatt a töltelék tovább “sül” (ami szintén segíti a baktériumok elpusztítását).

A maradékokat a sütést követő 2 órán belül hűtőbe kell tenni, különben szaporodásnak indulhat a Clostridium perfringens nevű baktérium, ami az ételmérgezések egyik leggyakoribb okozója.

Mindezek a tanácsok nem csak hálaadáskor, hanem például a karácsonyi pulykasütéskor is érvényesek. Sőt, csirke- vagy kacsasütésnél is érdemes hasznosítani a fenti jótanácsokat.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.