fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 8., szerda

Paxlovid: új, hatékony Covid-19-ellenes gyógyszer a láthatáron

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A Pfizer a napokban jelentette be, hogy új, szájon át szedhető, Covid-19-ellenes gyógyszerjelöltje, a Paxlovid™ jelentősen csökkentette a kórházba kerülés kockázatát és a halálozást az EPIC-HR (Evaluation of Protease Inhibition for COVID-19 in High-Risk Patients) randomizált, kettős vak vizsgálat időközi elemzése alapján. Ezt a vizsgálatot olyan, COVID-19-ben szenvedő felnőtt betegek körében végezték, akiknél magas a súlyos betegség kialakulásának kockázata.

Az időközi elemzés (amelyet a teljes vizsgálat lezárulta előtt végeztek el és tettek közzé) a COVID-19-hez kapcsolódó kórházi kezelés vagy bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatának 89%-os csökkenését mutatta ki a placebóhoz képest. A Paxlovid™-ot kapott betegek 0,8%-a került kórházba a vizsgálat megkezdését követő 28. napig, szemben a placebót kapott betegek 7%-ával. Ezeket az eredményeket azoknál mutatták ki, akiknél a kezelést korán, a tünetek megjelenését követő három napon belül kezdték alkalmazni, de a kórházi kezelés vagy halálozás hasonlóan kedvező csökkenését figyelték meg a tünetek megjelenését követő öt napon belül kezelt betegeknél is. Ebben a csoportban a Paxlovid™-ot kapó betegek 1%-a került kórházba a vizsgálat megkezdését követő 28. napig, szemben a placebót kapó betegek 6,7%-ával. A teljes vizsgálati populációban a 28. napig a Paxlovid™-ot kapó betegeknél nem jelentettek halálesetet, szemben a placebót kapó betegeknél bekövetkezett 10 (1,6%) halálesettel.

A nagyon kedvező eredmények hatására a Pfizer leállította az újabb betegek bevonását a vizsgálatba (amelynek eddig mintegy 1200 résztvevője van), és mielőbb megkezdi az engedélyezéshez szükséges dokumentáció összeállítását az amerikai gyógyszerengedélyező hatóságnak.

A Paxlovid™ egy kombinációs, két összetevőt tartalmazó gyógyszerjelölt: egyik komponense a PF-07321332 kódjelű vegyület, amelyet úgy terveztek, hogy gátolja a SARS-CoV-2-3CL proteáz aktivitását, amely enzimre a koronavírusnak szüksége van a szaporodáshoz. A szer másik összetevője a ritonavir nevű, AIDS-terápiában használt gyógyszerhatóanyag, amely nem elsősorban vírusellenes hatása miatt része a szernek, hanem azért, mert lassítja a PF-07321332 lebomlását. Így a fő hatóanyag hosszabb ideig, magasabb koncentrációban marad aktív a szervezetben, így vírusellenes hatása jelentősebb.

A gyógyszerjelölt előnye, hogy szájon át történő beadásra tervezték, így a fertőzés első jeleinél el lehet kezdeni alkalmazását, ami segíthet a elkerülni a súlyos betegség kialakulását. A vizsgálat során megfigyelt mellékhatások nem voltak gyakoriabbak és súlyosabbak, mint azoknál, akik placebó (hatóanyag nélküli) kezelést kaptak.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.