fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Csak az a lényeg, hogy szúrjon? Csalán és akupunktúra a menopauzás hőhullámok enyhítésében

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Csak az a lényeg, hogy szúrjon? Csalán és akupunktúra a menopauzás hőhullámok enyhítésében

A klimax időszakában a női szervezetben számos hormon szintje jelentősen megváltozik a korábbi időszakhoz képest, és ez rövid távon is különféle panaszokat okozhat. Ezek közé tartoznak a hőhullámok és az ezzel összefüggő éjszakai izzadás, amelyek szívdobogásérzéssel társulhatnak. A hőhullámok a nők 80%-a esetén jelentkeznek, intenzitásuk és időtartamuk igen különböző lehet (néhány másodperctől akár egy óráig is tarthatnak). A hőhullámok az esetek zömében legfeljebb öt évig jelentkeznek.

Érdekes módon a hőhullámok kialakulásának pontos oka máig nem ismert. Az igen valószínű, hogy kialakulásukban szerepe van annak, hogy a menopauza időszakában a női szervezetben csökken az ösztrogén hormon mennyisége, és ez valamilyen módon hat az agy hőszabályozó központjára, a hipotalamuszra. A hőhullámokban szenvedőknél „átállítódik a termosztát”, azaz kisebb testhőmérséklet-tartományt tekint normálisnak a szervezet. Ha a testhőmérséklet eltér ettől a szűk tartománytól, a szervezet hőhullámokkal vagy didergéssel próbál kompenzálni. Az ösztrogénpótlás hatékony módja a hőhullámok kezelésének, azonban számos kockázattal jár, így célszerűbb enyhébb eszközökkel enyhíteni a panaszokat.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.