fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 9., csütörtök

Miért lehet veszélyes a narancshéj?

Tudtad?

dr. Crul-Tóth Noémi
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.

keserű narancs

A keserű, vagy sevillai narancs (Citrus aurantium) egy citrusféle, mely valószínűleg Délkelet-Ázsiából származik, de mára már megtalálható Európában, Afrikában és Dél-Amerikában is. Ovális alakú gyümölcsének érett állapotban kifejezetten vastag, rücskös héja van, mely a nevéhez hűen igen keserű.

Bár nálunk nem nevezhető elterjedtnek, a keserű narancsot a világ számos részén felhasználják bizonyos ételek elkészítéséhez. Mivel nagyon keserű, nyersen nem igazán fogyasztható, de magas pektintartalma miatt előszeretettel készítenek belőle lekvárt. Illóolaját felhasználják ízesítésre, többek között a híres Grand Marnier narancslikőrben is, levét pedig halak, vagy húsok pácolásához. Bizonyos régiókban a gyümölcs levét az ecethez hasonlóan alkalmazzák, például salátaöntet részeként.

A keserű narancs héja fontos ipari alapanyag: ebben számos, biológiai hatásokkal bíró vegyület található. A narancshéj kivonatát leggyakrabban fogyást ígérő készítmények előállítására használnak.

Mi van a héjban?

A keserű narancs egyes hatóanyagait már több évtizede ajánlják a testsúlysúly csökkentésére, teljesítményfokozásra, bőrápolásra, étvágycsökkentésre és a kognitív funkciók javítására. A még éretlen narancshéjból nyert kivonat fő összetevője a p-szinefrin, mely szerkezetileg nagyon közel áll az évtizedeken át széles körben legálisan, ma pedig jellemzően illegálisan alkalmazott, anyagcserét fokozó hatású efedrinhez. Az efedrin alkalmazását vérnyomás- és szívfrekvencia-emelő hatása miatt korlátozták (ma már csak néhány vényköteles gyógyszer összetevője), mivel fokozta a szívinfarktus és agyvérzés kialakulásának kockázatát.

Mivel a p-szinefrin az efedrin mellett szerkezetileg nagyon hasonlít a szervezetben termelődő stresszhormonokhoz (adrenalin, noradrenalin), így ennek a vegyületnek, illetve a vegyületet nagy koncentrációban tartalmazó keserűnarancs-kivonatnak a biztonságossága is megkérdőjeleződött az utóbbi időben. Ennek ellentmondanak azok a vizsgálatok, melyekben különböző mennyiségű p-szinefrint (10-80 mg/nap) tartalmazó keserűnarancs-kivonatokat adagolva egészséges önkénteseknél nem figyeltek meg vérnyomás- és szívritmusváltozást.

A p-szinefrin, bár kisebb mennyiségben megtalálható más citrusfélék, például a mandarin és a klementin gyümölcsében és levében is. Bizonyos esetekben a citrusfélék gyümölcsének présleve akár 100-160 mg szinefrint is tartalmazhat literenként.

Tényleg fogyaszt?

A narancshéj és egyéb citrusfélék héja esetében felmerült a kérdés, hogy vajon valóban elősegíthetik-e a fogyást? Számos állatkísérletes és humán vizsgálatot folytattak a kivonattal, illetve a kivonatot egyedüliként, vagy más összetevőkkel kombinálva tartalmazó étrend-kiegészítőkkel, azonban a fogyás elősegítésére kifejtett hatásosságukat nem sikerült minden kétség nélkül bizonyítani, illetve az esetleges hatásért felelős vegyületeket azonosítani. A p-szinefrinnel vagy a keserű narancs kivonattal egyébként eddig végzett vizsgálatok során megállapították, hogy enyhe mértékben fokozódik a zsírok lebontása, az energiafelhasználás és némileg csökken az étvágy – ezek mind hozzájárulhatnak a fogyáshoz. Ezek a vizsgálatok azonban tudományos szemmel nézve nem tekinthetőek bizonyító erejűnek, mivel sem a kialakításuk, sem pedig a bevont önkéntesek alacsony száma nem felel meg a téma komolysága miatt elvárható szintnek. Emellett, az említett enyhe hatásokat csak kifejezetten magas dózisnál figyelték meg, melyek használata a mellékhatások veszélye miatt nem ajánlott.

A narancshéjban található p-szinefrinnel végzett további, szintén kis létszámú vizsgálat szerint a vegyület enyhén fokozta a sportteljesítményt és az állóképességet. Ezen kívül a keserű narancsnak tulajdonított számos gyógyhatás egyike sincs alátámasztva.

Milyen dózisban biztonságos a fogyasztása?

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el. Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.