fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Mi a legfontosabb COVID gyanúja esetén?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Mi a legfontosabb COVID gyanúja esetén?

Nagyon egyszerű, mégis sokan nem tudnak róla, vagy elfelejtik: a járvány terjedése elleni legjobb védekezés, ha a gyanús tünetekkel rendelkezők megpróbálják távol tartani magukat embertársaiktól és otthon maradnak.

Ha mostanában bárki olyan tüneteket tapasztal magán, amelyek felvetik a COVID-19 gyanúját, célszerű, ha potenciális koronavírus-fertőzöttnek tekintik magukat, és otthon maradnak. Hogy tényleg ez a vírus fertőzte-e meg őket vagy valami más, azt az orvosi kikérdezés és a teszt döntheti el. Az COVID-ot nem lehet öndiagnózis alapján kizárni, felelőtlenség közösségbe menni olyanoknak, akik gyanús tünetekkel rendelkeznek!

A legrosszabb, amit tehetünk, ha valamelyik jellemző tünet jelentkezésekor legyintünk: ez biztosan nem COVID, hanem valami egyéb – mostanában reálisan a koronavírus okozza legnagyobb eséllyel a jellegzetes tüneteket.

Tehát ha a következő tünetek valamelyikét észleljük:

  • láz,
  • száraz köhögés, légszomj,
  • fáradtság, elesettség, izomfájdalom,
  • orrdugulás, orrfolyás, torokfájás,
  • hasmenés, íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése,

akkor maradjunk otthon, óvjuk meg munkatársainkat, kollégáinkat, embertársainkat a megfertőződés veszélyétől!

A következő lépés: telefonon vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal, aki eldönti, indokolt-e vírusfertőzésre való tesztelés, az otthonmaradás vagy valamilyen kezelés.

Forrás: koronavirus.gov.hu/mit-tegyunk-tunetek-eseten

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.