fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 26., péntek

Kaphatnak-e koronavírus-védőoltást a szoptató nők?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

szoptatas-vedooltas

A vakcinák (mint minden gyógyszer) alkalmazásánál elsődleges, hogy ne károsítsák a magzatot vagy az anyatejjel táplált csecsemőt. Ha a károsodás esélye felmerül, az alkalmazás szoptatás vagy várandósság esetén ellenjavallt.

A koronavírus-fertőzés megelőzésére több, különböző módon ható vakcinát fejlesztenek, ezek közül hazánkban elsőként a Pfizer/BioNTech Comirnaty nevű védőoltásával kezdődött meg a vakcináció (ezt 2020. december 21-én engedélyezték az EU-ban).

Ez a védőoltás ún. mRNS-alapú vakcina, amely a vírus sejtekbe való bejutáshoz szükséges tüskefehérjéinek genetikai utasításait (mRNS-ét) tartalmazza. A szervezet sejtjei „lefordítják” a genetikai utasításokat, és elkezdik termelni a tüskefehérjét, amely ellen az immunrendszer ellenanyagokat termel. A szervezet úgy reagál, mintha vírusfertőzés érte volna, és felkészülten várja a fertőzést: ha a vírus bekerül a szervezetbe, az ott már jelen lévő antitestek és az immunrendszer sejtjei megakadályozzák a sejtekbe jutást, így előzve meg a Covid-19 betegség kialakulását. A vakcinában található mRNS-molekulák nem maradnak a szervezetben (főleg nem épülnek be az örökítőanyagba!), hanem röviddel az oltás után, miután lemásolódik a bennük található információ, lebomlanak és kiürülnek.

Bár nem nem állnak rendelkezésre a szoptatással kapcsolatos vizsgálatok, a védőoltás hatásmódját és összetételét tekintve a szoptatás szempontjából reálisan nem várható kockázat. Ezt erősíti meg az Európai Gyógyszerügynökség legfrissebb állásfoglalása is. Várható, hogy az oltásban részesülőkkel aláíratott hozzájárulási nyilatkozatot is hamarosan frissítik. Annak tartalma ugyanis ellentétes az Európai Gyógyszerügynökségi ajánlással, és a dokumentum szerint a szoptatás a védőoltásban való részesülés kizáró oka.

A Comirnatyhoz hason módon alakul ki a Moderna cég vakcinájának hatása is. Ez a védőoltás később (2021. jauár 6-án) kapott forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban, jelenleg érvényes tájékoztatója szerint nem ismert, hogy az oltás kiválasztódik-e az anyatejbe. Bár a hatályos hivatalos ajánlás szerint ez a védőoltás nem javasolt szoptatás alatt, a biztonságosság adatok gyarapodásával várhatóan ez az ajánlás is változik majd.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba

Legfrissebb cikkek