fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. október 19., kedd

Kiégés ellen: rózsagyökér?

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

Reklámokból ismerősen csenghet a magashegyvidékeken őshonos rózsagyökér neve a magyar fogyasztók számára is. A varjúhájként is ismert növény (Rhodiola rosea) elsődleges felhasználási területe a stressztűrő képesség javítása, a stresszhez való alkalmazkodás elősegítése. A tradíció és számos klinikai vizsgálat is igazolja a növény ilyen célú felhasználását. Egy klinikai vizsgálat során azonban a rózsagyökér egy új indikációban, a kiégés kezelésében való alkalmazhatóságát vizsgálták.

A kiégés (angolul: burnout) a fejlett országok lakosságát érintő egyik civilizációs betegségnek tekinthető. Jellemző tünetei közé tartozik az állandósult stressz miatti fáradtság és rendkívüli kimerültség, a motiváció hiánya vagy teljes elvesztése, valamint a teljesítőképesség jelentős csökkenése. Ezeken túl a kiégés tünetei meglehetősen szerteágazóak, negatívan érintheti az egyén munkahelyi teljesítményét, szociális és szexuális életét is. A kiégés járhat testi tünetekkel is, úgymint fejfájás, magas vérnyomás és gyomor-bélrendszeri problémák. Az akut tüneteken túl nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kiégésnek depresszió, szorongás, sőt, akár a szív-érrendszeri betegség is lehet a hosszú távú következménye.

A rózsagyökér gyökeréből és gyöktörzséből készült készítmények használhatók a stresszhez való alkalmazkodás megkönnyítésére, a mentális kimerültség enyhítésére és a depresszió csökkentésére. Ezen előzetes ismeretek alapján tervezték az első olyan klinikai vizsgálatot, amely során a rózsagyökér hatásait olyan személyeken vizsgálták, akik a kiégés tüneteit mutatták. A vizsgálat kedvező eredményei a növény alkalmazásának új területét nyithatják meg.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.