fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 27., szombat

Pelenkakiütés: okok és kezelés

Tudtad?

dr. Roza Orsolya
dr. Roza Orsolyahttps://drroza.hu/
Dr. Roza Orsolya, gyógyszerész. Doktori képzését gyógynövénykutatásban szerezte, majd az Európai Gyógyszerügynökség Növényi Gyógyszerbizottság munkáját támogatta. Jelenleg funkcionális gyógyászati amerikai képzésben vesz részt, ahol a betegségek kezelésnél nem csak a gyógyszerek, hanem a gyógynövények, az életmód és a táplálkozás is hangsúlyos szerepet kap. YouTube csatornáját (Egészséglabor), és FB oldalát azért kezdte, hogy segítsen az embereknek saját kezükbe venni egészségük irányítását az által, hogy legújabb tudományos eredményeken nyugvó információkat és gyakorlati tanácsokat osszon meg, mivel hisz benne, hogy egészségünk megőrzéséhez és helyreállításához elengedhetetlen több ismeret az elérhető készítményekről és az életmód szerepéről a betegségek kialakulásában és kezelésében.  Mindemellett egészségügyi szakemberek továbbképzésében is részt vesz és podcast adásaiban különböző szakemberekkel merül el számos egészséget érintő témában.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Pelenkás kisbaba

A fiatal csecsemőknél leggyakrabban előforduló bőrbetegség a pelenka dermatitisz, ami a pelenka terület bőrének a gyulladásos reakciója. Leggyakrabban a bőr irritációja okozza; ami több tényező együttes következménye lehet, például a megnövekedett nedvesség, a vizelettel/széklettel vagy más irritáló anyaggal (pl.: detergens) való tartós érintkezés.

A pelenka dermatitisz második leggyakoribb oka a fertőzés, ahol kiemelkedő szerep jut a gombás fertőzéseknek, különösen a Candida albicans által okozottaknak. A pelenka dermatitiszt elsődlegesen is okozhatja kandidafertőzés, de krónikus irritációt követő ráfertőzésként is jelentkezhet. Baktériumok is állhatnak a fertőző pelenka dermatitisz hátterében, pl.: a Staphylococcus aureus fertőzés újszülöttekben fordulhat elő (köldökzsinórból kerülhet a baktérium a pelenkaterületre).

A pelenka dermatitisz kialakulásának legfontosabb hajlamosító tényezője a pelenkák viseléséből adódó megnövekedett nedvesség, amely fokozott súrlódáshoz és kiázáshoz vezet, és így a bőr hajlamosabb lesz a károsodásra, továbbá a bőr mikroorganizmusainak és más irritáló anyagoknak a behatolására. A bőr pH-jának változásai szintén alapvető szerepet játszanak. A vizeletben található karbamid lebomlása miatt a pelenkaterület körüli pH-érték emelkedik ami növelheti a széklet enzimaktivitását, így tovább károsítva a bőrt. Ezeknek a folyamatoknak a kombinációja mikroorganizmusok megtelepedését majd fertőzést is eredményezhet (Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Candida albicans).

A pelenka dermatitisz a csecsemők körülbelül felénél fordul elő, mivel az újszülöttek és a csecsemők fokozott kockázatnak vannak kitéve bőrük éretlensége miatt. Az előfordulása 9-12 hónapos kor körül a legjellemzőbb. A kor mellett egyéb kockázati tényezők is szerepet játszanak, például az étrend változása. A szoptatás bizonyítottan védő tényező, viszont a csecsemő növekedésével étrendje is változik, ami a bél baktériumflórájának és a széklet pH-jának változásával járhat.

A pelenkacsere gyakoriságának is fontos szerepe van, mivel a hosszan tartó érintkezés irritáló anyagokkal – például vizelettel és széklettel – növeli a bőrgyulladás kockázatát. Megjelenése a pelenkaterületen kialakuló bőrpírral kezdődik, de tünetei változóak lehetnek. Jelentkezhet bőrpír, pattanásszerű vagy pikkelyes elváltozás, súlyos esetekben erózió és fekély. kandidafertőzésnél ödéma és gennyes hólyagok is kialakulhatnak.

A pelenka dermatitisz kezelésének két fő célja van: a sérült bőr gyógyítása és a kiütések kiújulásának megelőzése. A következő ajánlásokat érdemes figyelembe venni pelenkakiütés kezelésénél:

  • A jó higiénia elengedhetetlen a bőr integritásának fenntartásához és a további károsodások megelőzéséhez. Az irritáló anyagok, például a vizelettel és a széklettel való érintkezés csökkentése, a pelenka gyakori cseréjével és magas nedszívóképességű pelenkák alkalmazásával érhető el, amelyek segítenek csökkenteni a bőr túlzott hidratáltságát is.
  • Fürdetés és a pelenka területén történő tisztítás vízzel és szappanmentes fürdetővel ajánlott.
  • A nedves törlőkendők használata az évek során ellentmondásos volt, elsősorban annak az aggodalomnak köszönhetően, hogy az összetevők további irritációt okozhatnak a bőrön. A legújabb vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a babatörlőkendők nem okoznak kárt a bőrben. Ezenkívül a pH-puffereket tartalmazó újabb törlőkendők segítenek egyensúlyba hozni a vizelet lúgos pH-ját, és megakadályozzák a pH-változások miatti bőrkárosodást. Viszont az fontos, hogy a használt törlőkendőben ne legyen szappan, illóolajok vagy más illatanyagok, valamint erős detergensek.
  • A bőrnyugtató babapopsi krémek alkalmazása mind megelőzés, mind kezelés céljából ajánlott. Gátat képeznek a bőr és a pelenka, a vizelet és a széklet között, csökkentik az irritációt, de megakadályozzák a bőr túlzott hidratáltságát is. Minden pelenkacseréhez ajánlott a használatuk.
  • A pelenkakiütés olyan eseteiben, amelyeknél a fenti intézkedések alkalmazásától számított 2-3 napon belül nem javulnak, vagy közepes/súlyos esetekben az orvos gyulladáscsökkentő hatású krémet írhat fel.
  • A Candida albicans okozta pelenkakiütés kezelésénél helyi gombaellenes szerek, bakteriális fertőzés esetén helyi antibiotikumok lehetnek szükségesek.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek