fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 27., szombat

Cinkpótlás koronavírus-járvány idején

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A cink a létfontosságú nyomelemek egyike. Számos enzim aktivitásának kulcsa, ezért például az inzulin sem képes a vércukorszintet szabályozni cinkhiány esetén. Fontos szerepe van az immunrendszer működésében. A cinkhiány globálisan az emberek mintegy 15-20%-át érinti (az európai populációban az átlagosnál ritkábban fordul elő), gyakorisága az életkor előrehaladtával nő.

Az immunrendszer működésében betöltött szerepe miatt tanulmányozták, befolyással van-e a cinkfogyasztás a náthára. Egy 2013-as elemzésben az addig elvégzett vizsgálatok összegzésével megállapították, hogy a cink alkalmazásával jelentősen rövidíthető a betegség kialakulásának kockázata, annak időtartama, azonban a súlyosság nem befolyásolható. Fontos megjegyezni, hogy ezekben a vizsgálatokban a cinket szopogatótabletta formájában és meglehetősen nagy dózisban (>75 mg) alkalmazták. Egy újabb elemzés szerint 80-92 mg cinket tartalmazó szopogatótabletták 33%-kal rövidítették meg a betegség időtartamát. Ennél nagyobb dózis alkalmazásával nem lehetett növelni a hatékonyságot.

A cink gátolja a közönséges megfázást (náthát) okozó vírusok szaporodását a szájüregben, de a hatáshoz az esetleges cinkhiány pótlása is hozzájárul. A koronavírus által okozott megbetegedésben a cink hatását nem tanulmányozták, és egyáltalán nem biztos, hogy ennél a vírusnál is hasonló hatásosság figyelhető meg. Azt is fontos megjegyezni, hogy a cink szopogatótablettával végzett vizsgálatokban alkalmazott dózisa meglehetősen magas volt: többszörösen meghaladta a napi ajánlott beviteli értéket (ami 10 mg) és a biztonságos legfelső szintet (40 mg). Ilyen dózisban a cink már mellékhatásokat is okozhat: a kezeltek körében gyakori volt a hányinger és a rossz szájíz. Tartós cinktúladagolás rézhiányhoz vezethet. A betegségek megelőzése szempontjából a legfontosabb a cinkhiány megelőzése – elsősorban megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmazó étrenddel (tej, tojás, hal, hüvelyesek, húsfélék), és ha szükséges, étrend-kiegészítőkkel.

Felhasznált irodalom:

Legfrissebb cikkek