Kurkuma – újabb fegyver a májcirrózis elleni küzdelemben?

A májbetegségek évente mintegy 2 millió halálesetet követelnek, melyek fele a cirrózis (májzsugor) számlájára írható. A májzsugor a krónikus májbetegségek végső és visszafordíthatatlan stádiuma és a 11. leggyakoribb haláloknak számít a világban. Cirrózis során a gyulladásban elhalt májszövet helyét kötőszövetes állomány foglalja el, a működőképes sejtek száma pedig fokozatosan a kritikus szint alá csökken. A kórállapot gyakori és életveszélyes szövődményei a nyelőcső visszereinek vérzése, a felhalmozódó méreganyagok okozta agyi károsodás (hepatikus enkefalopátia) és a májelégtelenség. Májzsugor nem csak az alkoholistákban jöhet létre: a fejlett nyugati társadalmakban a nem alkoholos májbetegségekből (pl. zsírmáj, hepatitisz), valamint a vírusok (Hepatitis B, C és D) okozta májgyulladásból kialakuló cirrózis is egyre gyakoribbá válik.

A növényi szerek közül a máriatövis terméséből kinyert szilimarin kiemelkedő szerepet tölt be a májzsugor kiegészítő terápiájában. Más gyógynövényeket vizsgálatai is folyamatosan zajlanak annak érdekében, hogy új alternatívákat lehessen bevonni a cirrózis mind hatékonyabb kezelésébe. Az ezirányú kutatások egyik ígéretes jelöltje a kurkuma (Curcuma longa), más néven indiai sáfrány.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.