fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Bevizsgáljuk a grépfrútmagcseppeket

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Bevizsgáljuk a grépfrútmagcseppeket

A grépfrútmagkivonatot tartalmazó termékek a legnépszerűbb étrend-kiegészítők közé tartoznak. A magyar piacon több mint száz ilyen készítmény kapható. Korábbi vizsgálataink rámutattak arra, hogy a termékek egy részénél minőségi problémák merülnek fel. 2012-ben végeztünk átfogó vizsgálatot a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Farmakognóziai Intézetében. Ennek keretében hat, kiskereskedelemben beszerezhető grépfrútcseppet analizáltunk, és a következő eredményre jutottunk:

  • két készítményből kimutatható a grépfrútmag jelenléte
  • négy termékben nem volt kimutatható a mag jelenléte. Ezek közül
    • egy termékben nem mag, hanem az attól teljesen eltérő héj volt kimutatható,
    • három készítményben a grépfrútra jellemző vegyületek nem voltak azonosíthatóak (=nem grépfrútból készült), ezek közül pedig
    • egy termékben nagy mennyiségű, fel nem tüntetett, szintetikus baktériumellenes hatóanyag volt azonosítható, amit feltehetőleg a baktériumölő hatás fokozására adott hozzá az élelmes gyártó.

Eredményeinkből tudományos cikk is született, és mivel több termékkel kapcsolatban eljárás indult, kutatásunk hozzájárult a hazai piac tisztulásához.

De vajon mi a helyzet ma, 2020-ban? A közeljövőben tesztelni fogjuk a forgalomban lévő termékeket, és a PirulaKalauz olvasói lesznek az elsők, akik megtudhatják: mely termékek vásárlásánál nem kell minőségi kockázattal számolni.

Ha érdekel a teszt eredménye, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess bennünket a Facebookon és ajánlj ismerőseidnek!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.