fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. november 23., szombat

Az amerikaiak 80%-a rosszul csinálja – tudományos tanácsok a pulykasütéshez

Tudtad?

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

pulyka

A hálaadás az egyik legnagyobb ünnep Észak-Amerikában. Ha a pulykák körében mérnék fel népszerűségét, valószínűleg többségben lennének a negatív válaszok, ugyanis a hálaadás elmaradhatatlan kelléke a sült pulyka. Az ünnep közeledtével az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (U.S. Centers for Disease Control and Prevention, CDC) javaslatokat tett közzé a pulyka elkészítésének biztonságos módjáról.

Először is, nem szabad megmosni vagy leöblíteni a pulykát. Ez meglepőnek tűnhet (hiszen azért mosnánk meg, hogy eltávolítsuk a felülétéről a kórokozókat), de a pulyka mosása azért nem javasolt, mert a legjobb módja, hogy a bőrén lévő baktériumokat az egész konyhában szétszórjuk.

Bár a CDC már évekkel ezelőtt közzétette ezt a javaslatot, az amerikaiak 80%-a ma is leöblíti vagy lemossa a pulykát sütés előtt. Hazai felmérés nem ismert, de valószínű, hogy sokan ugyanígy járnak el a csirkével, kacsával sütés előtt – pedig célszerűbb lenne mellőzni a mosást, mivel a kórokozók hatékony eltávolítására nem alkalmas, arra viszont igen, hogy a mosogatótól a konyhai eszközökön át a konyhapultig mindenhol szétterjesszük a baktériumokat. Ha a sütés megfelelő ideig és magas hőmérsékleten zajlik, önmagában elegendő a baktériumok elpusztítására.

A pulyka előkészítéséhez olyan vágódeszkát használjunk, amit utána alaposan, forró vízzel elmosunk. Ez a vágódeszka mosás előtt ne érintkezzen más élelmiszerrel. A pulyka előkészítése után nagyon alaposan kezet kell mosni.

Gyakori hiba, hogy a fagyasztott szárnyasokat úgy olvasztják fel, hogy éjszakára kint hagyják a konyhapulton. Ez azért nem szerencsés, mert ha a hús 4 °C fölötti hőmérsékletre melegszik, az kedvez a kórokozók szaporodásának. A helyes gyakorlat az, ha a pulykát/csirkét a hűtőszekrényben, vagy egy szivárgásmentes műanyag zacskóban, hideg vízzel teli mosogatóban (a vizet cserélgetve) olvasztjuk fel. Jó lehet még a mikrosütő is (már ha befér a pulyka…).

A pulykát legalább 160 °C-os sütőben kell sütni. Fontos, hogy a pulyka minden része (beleértve a tölteléket is!) legalább 75 °C-osra felmelegedjen a sütés során (ez sütőhőmérővel ellenőrizhető).  Sütés után, felvágás előtt érdemes pihentetni a pulykát kb. 20 percig, ez idő alatt a töltelék tovább “sül” (ami szintén segíti a baktériumok elpusztítását).

A maradékokat a sütést követő 2 órán belül hűtőbe kell tenni, különben szaporodásnak indulhat a Clostridium perfringens nevű baktérium, ami az ételmérgezések egyik leggyakoribb okozója.

Mindezek a tanácsok nem csak hálaadáskor, hanem például a karácsonyi pulykasütéskor is érvényesek. Sőt, csirke- vagy kacsasütésnél is érdemes hasznosítani a fenti jótanácsokat.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek