fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

Mennyire hatásosak a vérnyomáscsökkentő gyógynövények?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A vérnyomás a szív összehúzódásai és az erek falának ellenállása következtében jön létre. A vérnyomás, amely a szervezetünket befolyásoló hatások következtében folyamatosan változik, nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a vér keringjen az ereinkben és oxigénnel lássa el a sejteket.

Ha a vérnyomás túlságosan alacsony, általában nem jár veszéllyel, viszont levertséggel, rossz közérzettel, csökkent teljesítőképességgel jár (hiszen a sejtek oxigénellátása elégtelen). A tartósan magas vérnyomás (hipertónia) nem feltétlenül okoz tüneteket, viszont komoly egészségügyi kockázatot jelent. A tartós hipertónia károsíthatja a szív, a vesék, a szem és a végtagok ereit. A magas vérnyomás gyanúját felkeltheti néhány jellegzetes tünet (fejfájás, tarkótáji nyomásérzés, szédülés vagy akár erekciós zavarok).

A vérnyomás normál határok között tartásáért a vegetatív idegrendszer és bizonyos hormonok felelnek. A magas vérnyomás diagnózisának küszöbértéke a 140/90 Hgmm, míg az optimális vérnyomás a 120/80 Hgmm alatti.

Az életkor előrehaladtával a vérnyomás általában nő, aminek oka az erek rugalmasságvesztése. Ez a folyamat bizonyos mértékig természetes – ugyanakkor az egészségtelen életmóddal a folyamat jelentősen gyorsítható. Magas vérnyomást előidéző tényezők egyike lehet az egészségtelen táplálkozás (túlzott zsír-, cukor- és sóbevitel, alkoholfogyasztás), de egyéb életmódjellemzők is jelentősek (pl. dohányzás, túlsúly, mozgáshiány), valamint az alvászavarok, a stressz, és a családi halmozódás is hozzájárulhat a kialakulásához.

Amennyiben otthon több alkalommal, különböző időpontokban magas vérnyomást mérünk, érdemes háziorvoshoz fordulni és vérnyomásnaplót vezetni. A diagnózis felállításához általában többszöri vérnyomásmérésre, laboratóriumi vizsgálatokra és egyéb kivizsgálásokra van szükség. A kezelés alapja az életmódbeli változtatás, például a megfelelő táplálkozás, testsúlykontroll, rendszeres testmozgás, stresszkezelés és a dohányzás elhagyása. Szükség esetén gyógyszeres terápia is alkalmazható. Ha a vérnyomás az életmódváltás és a gyógyszerek szedése mellett is meghaladja a 140/90 Hgmm értéket, újra orvoshoz kell fordulni hatásosabb gyógyszer kiválasztása érdekében.

A magas vérnyomásnak számos oka lehet, ennek megfelelően a kezelésére alkalmazott gyógyszerek hatásmechanizmusa is sokszínű. A megfelelő kezelés kiválasztásnál figyelembe veszik a beteg jellemzőit, a kísérőbetegségeket, az egyidejűleg szedett gyógyszereket – és még egy sor szempontot. A vérnyomáscsökkentő kezelés beállítása az orvos részéről szakértelmet, a beteg részéről türelmet és fegyelmet igényel. De még ha teljes az együttműködés, akkor sem garantált, hogy „egy lépésben” összeáll az ideális terápia – az emberi szervezet ugyanis nem egy masina, így a magas vérnyomást kiváltó komplex eltérések korrekciójára nincsenek instant, mindenkinél azonnal hatásos megoldások.

Azoknak a betegeknek egy része, akik azt tapasztalják, hogy a kezelés nem megfelelő, elkezd kiegészítő vagy alternatív megoldások után kutatni – és ezeket gyakran a gyógynövények között keresik. Ugyanez történhet akkor is, ha a beteg valamilyen mellékhatást tapasztal (vagy ettől tart), és akkor is, ha a terápia jobban hat a vártnál – vannak, akik azért hagyják abba a gyógyszeres kezelést, mert a túlságosan alacsony vérnyomás miatt romlik az életminőségük.

A magas vérnyomás kezelése akár a vérnyomás több 10 Hgmm-es csökkentését is szükségessé teheti – de vajon elérhető ilyen hatás gyógynövényekkel? Bár nagyon sok, a népi gyógyászatban vérnyomáscsökkentésre használt növény hatásosságát egyáltalán nem vizsgálták klinikai kutatások keretében, több gyógynövény esetén rendelkezésre állnak ilyen eredmények. Két, nemrég megjelent publikációban ezeket összegezték.

Ha rápillantunk az eredményeket összefoglaló ábrára (amelyen az oszlopok a különböző vizsgálatokban megfigyelt vérnyomáscsökkentő hatás mértékét jelzik), több megállapítást tehetünk:

  1. a vizsgált növények mindegyike rendelkezik valamilyen mértékű vérnyomáscsökkentő hatással;
  2. a szisztólés vérnyomást jobban csökkentik, mint a diasztólést;
  3. szisztólés vérnyomás esetén a maximális hatás – 17 Hgmm, míg diasztólés esetén –13 Hgmm;
  4. ugyanazon növény esetén is tág határok között mozog a vérnyomáscsökkentő hatás.

Ha a fenti megállapításokat gyakorlati szempontból elemezzük, négy fontos következtetésre juthatunk:

A cikk itt még nem ért véget!

Erről olvashatsz még:

Kiegészíthető-e gyógynövénnyel a gyógyszeres kezelés?
Mi az oka, hogy ugyanazon növény különböző készítményeinek hatásossága eltérő?
Alkalmasak-e önmagukban vérnyomácsökkenésre a gyógynövények?

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el.

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Szakmailag lektorálta: dr. Csupor-Löffler Boglárka

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!