fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 2., kedd

Szabad a kendertea – egy újabb lépés a kender liberalizálásának irányába?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

kender

A kender napjaink gyógynövénysztárja. Ez elsősorban a kannabidiolnak (CBD) köszönhető, amelynek gyógyhatásaival kapcsolatos várakozások messze meghaladják azt, amit a tudományos bizonyítékok alapján állíthatunk. A CBD-biznisz ettől függetlenül él és virul – azaz élne és virulna, ha hagynák.

CBD, a tiltott kannabinoid

A CBD élelmiszerként való forgalmazása ugyanis EU-szerte tiltott. Gyógyszerként alkalmazható, bizonyos betegségekben jelentős terápiás eszköz (például egy ritka epilepsziatípus esetén), de nem csodaszer, nem gyógyít meg mindent a hajhullástól a rákig. Epilepsziaellenes hatásából sejthető, hogy erős hatású anyag, így tulajdonképpen nem meglepő, hogy élelmiszerként, étrend-kiegészítőként forgalomba hozatala törvénybe ütközik.

A tiltás jogi hátterét az Európai Unió ún. új élelmiszer szabályozása adja. Ha egy élelmiszerről nem igazolható, hogy az EU területén hagyományosan élelmezési céllal alkalmazták (vagyis a lakosság addig nem ette meg), akkor az új élelmiszernek számít. Ahhoz, hogy egy új élelmiszer piacra kerülhessen, biztonságosságát kísérletesen igazolni kell. Amíg ez nem történik meg, az adott termék engedély nélküli új élelmiszernek minősül. A CBD-t és a CBD-ben dús termékeket korábban nem fogyasztották élelmiszerként, ezért a forgalmazók és gyártók felelőssége, hogy igazolják azok biztonságosságát. Ez eddig nem történt meg, így az összes CBD-tartalmú élelmiszer, étrend-kiegészítő illegálisan van piacon.

Kendermag: eddig is legális volt

A kender magja, a magjából nyert olaj és liszt viszont nem tiltott. Ezeket évszázadokra visszamenően fogyasztották, biztonságosságukat a hosszú távú tapasztalaton kívül az is alátámasztja, hogy a mag sem az erős hatású CBD-t, sem a pszichotróp hatású THC-t (tetrahidro-kannabinolt), sem pedig más, rokon vegyületet (kannabionoidot) nem tartalmaz. Egészen mostanáig csak a kendermagot és az abból készült termékeket lehetett legálisan élelmiszerként forgalmazni.

Liberalizálják a kenderlevél forgalmazását?

A helyzet azonban nemrég változott. Az EU frissítette az új élelmiszerek katalógusát. Megállapították ugyanis, hogy a kenderlevél gyógyteaként hagyományos élelmiszernek minősül (azaz nem új élelmiszer), ezért nem tartozik az új élelmiszerekről szóló 2015/2283/EU rendelet által létrehozott összetett engedélyezési eljárás hatálya alá. Ennek megfelelően legálisan forgalmazható anélkül, hogy bármit igazolni kellene vele kapcsolatban.

Az ezzel kapcsolatos frissítés 2023. június 2-án hatályba. Pár megkötés azonban érvényes: teaként csak olyan kenderfajta levele alkalmazható, amely megtalálható az EU mezőgazdasági hasznosítású növényfajokat, -fajtákat és változatokat tartalmazó listáján – ennek a korlátozásnak az a célja, hogy fel se merülhessen annak a szándéka, hogy magas THC-tartalmú, pszichotróp kenderlevelet hozzanak forgalomba teaként. A mezőgazdasági céllal nemesített kenderlevelek THC-tartalma csekély, de a THC-mentességet szolgálja az is, hogy az új élelmiszer katalógus megjegyzi: teaként nem használható virágos hajtásvég (abban dúsulhatna fel a THC). A fenti előírások szerinti kenderlevéltea nem tartalmazhat nagyobb mennyiségben THC-t, így nem lehet vele visszaélni kábítószerként. Forgalomba hozatal előtt figyelembe kell venni a tagállamok szabályozását is (hazánkban a kender magját és olaját kivéve minden egyéb növényi rész megtalálható az ún. negatív listán – a korábbi EU-s szabályozással összhangban).

A kenderlobbi sikert aratott

A mostani változás katalizátora az EIHA (European Industrial Hemp Association), az Európai Ipari Kender Szövetség, amely széles körű bizonyítékokkal támasztotta alá a kenderlevél hagyományos étrendi fogyasztását – például teaként. Bár az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos döntése 2023. június 2-ától érvényes, az idáig vezető út hosszú éveken át tartott. A kenderiparban érdekelt vállalkozások folyamatosan igyekeznek tágítani a rendelkezésre álló teret, ennek egyik sikere a mostani változtatás. Mindez azonban nem érinti a CBD-t és az egyéb kannabinoidokat, amelyek továbbra is nem engedélyezett új élelmiszerek – a THC-ban dús kendertermékek pedig a kábítószertörvények hatálya alá tartoznak.

Hogyan használták tradicionális élelmiszerként a kenderleveleket?

A fenti kérdés megválaszolására álljon itt egy régi olasz recept. A kendermag, a kenderlevelek és -virágok élelmiszerként való fogyasztásának legalább 700 éves tradíciója van Olaszországban. Íme tehát egy levesrecept Bartolomeo Sacchi 15. századi gasztronómustól – hogy ez finomabb-e, mint a kendertea, azt mindenki döntse el maga:

A cikk itt még nem ért véget!

Erről olvashatsz még:
Hogyan készült a kenderleves 600 évvel ezelőtt?

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el.

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Szakmailag lektorálta: dr. Csupor-Löffler Boglárka

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!