fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 27., szombat

A gyermekkori elhízás veszélyeztetheti a férfiak nemzőképességét

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

nemzőképesség

A gyermekkori elhízás egyre többeket érint, az ezzel együtt járó egészségügyi problémák – első helyen a cukorbetegség és magas vérnyomás – pedig jól ismertek. Egy friss kutatás szerint úgy tűnik, hogy a gyermekkori elhízásnak van egy késleltetett módon jelentkező következménye is: a férfi meddőség.

A termékenységi problémák esetén sokan ma is elsősorban a női meddőségre asszociálnak – pedig az esetek mintegy felében a férfiak csökkent megtermékenyítő képessége a meddőség oka. A meddőség – amely becslések szerint világszerte 50 millió párt érinthet – egyre gyakoribbá válik, de ez nem vezethető vissza egyetlen okra. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a stressz és az egyre későbbre tolódó gyermekvállalás egyaránt növelik a kockázatát. Nőknél gyakran anatómiai vagy hormonális okokkal magyarázható az elmaradó teherbeesés.

A férfiak meddőségének oka sokszor tisztázatlan. Számos kutatás mutat rá az egészségtelen életmód és a csökkenő spermiumszám (és romló spermiumminőség) összefüggéseire, de egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint a meddőség kockázata gyakran már gyermekkorban elkezd nőni. Kimutatták ugyanis, hogy a túlsúlyos fiúknak általában kisebb a heretérfogatuk, ami jelentősen fokozhatja a meddőség kockázatát felnőttkorban.

A szicíliai Catania Egyetem gyermekendokrinológiai osztályán végzett vizsgálatban 2 és 18 év közötti fiúgyermekekről és serdülőkről gyűjtöttek adatokat. A testtömegindex, a heretérfogat és inzulinrezisztencia vizsgálata során észrevették, hogy a normális testsúlyú fiúk heretérfogata másfélszer nagyobb volt azokhoz képest, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak a pubertáskor elérése előtt.

A vizsgálatban részt vevő, normális inzulinszintű gyermekek és serdülők heretérfogata szintén 1,5–2-szer nagyobb volt, mint azoké, akiknek a vérében a normálisnál magasabb volt az inzulinszint. A túlságosan magas inzulinszint neve hiperinzulinémia, és ezt az állapotot gyakran a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tekintik. Nem meglepő módon a hiperinzulinémia szoros összefügést mutat az elhízással. Hiperinzulinémia esetén a sejtek inzulinérzékenysége alacsonyabb, így hiába emelkedik a cukor hasznosítását segítő hormon (az inzulin) koncentrációja a vérben, a vércukorszint nem csökken.

A gyermekkori elhízás és az elhízással összefüggő anyagcserezavarok herenövekedésre kifejtett pontos hatása nem ismert. Az viszont tény, hogy az olaszországi felmérés szerint a 18-19 éves fiatal férfiak közel negyedénél a heresorvadás jelei mutatkoztak – bár a herezacskó mérete nem változik, a spermiumokat termelő heréké jelentősen kisebb, ami veszélyeztetheti a jövőbeli termékenységet.

Bár a gyermekkori elhízás önmagában nem magyarázza meg a férfi meddőség gyors terjedését, a sok tényező közül ez az egyik olyan, amelyre az egyén közvetlen befolyással van.

A cikk itt még nem ért véget!

Erről olvashatsz még:
Mi befolyásolhatja még a termékenységet? 

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el.

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Szakmailag lektorálta: dr. Csupor-Löffler Boglárka

Legfrissebb cikkek