fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 19., szerda

A természetes méregtelenítés titkai – csodaszerek nélkül

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

méregtelenítés

Bármennyire is vigyázunk, nap mint nap olyan vegyületek százait fogyasztjuk el a táplálékunkkal, amelyek mindegyike halálos veszedelmet jelent számunkra. Gondoljunk csak a vízre: pár liter víz elfogyasztása végzetes lehet – azaz lehetne, ha nem lenne olyan szervünk, amely a felesleget eltávolítja. De ugyanez a helyzet az ásványi anyagokkal, tápanyagokkal, nem is beszélve az olyan anyagokról, mint a gyógyszervegyületek, az alkohol, a nikotin, amelyek túladagolásának következményei közismertek.

Van, aki a káros anyagok eltávolítását különféle méregtelenítő szerek, módszerek, eszközök alkalmazásával akarja fokozni – többnyire sikertelenül. És vannak a bölcsebbek, akik a természetes módszereket részesítik előnyben. Ők nem csinálnak semmit, pontosabban a méregtelenítés munkáját rábízzák azokra a szerveikre, amelyek napi 24 órában ezt a feladatot látják el.

A különböző anyagokat szervezetből való eltávolításában három szerv játszik  alapvető szerepet: a máj, a vese és a tüdő.

A máj számos enzimet tartamaz, ezek jelentős szerepet játszanak a szervezetbe kerülő anyagok eltávolításában. A méregtelenítés szempontjából az az egyik legfontosabb, hogy a máj a vegyületeket vízoldékonnyá alakítja. Ez azért lényeges, mert a vízoldékony vegyületek a vérben is oldódnak. A vér átáramlik a vesén, a vese átszűri a vért, a kisméretű, vízoldékony molekulák az ionokkal és a vízzel együtt elindulnak a vizeletté való kiválasztódás irányába. Közben a víz és a szervezet számára szükséges anyagok egy része visszaszívódik, a haszontalan vagy káros anyagok viszont feldúsulnak. Ha a máj nem alakít át egy zsíroldékony vegyületet vízoldékonnyá, az nem oldódik a vérben, viszont felhalmozódhat a zsírszövetekben, s ha mérgező vegyületről van szó, krónikusan károsíthatja a szervezetet.

A szervezet számára haszontalan vagy káros anyagok zöme így, a máj és a vese összjátékának eredményeként a vizelettel távozik a szervezetből. A máj méregtelenítő tevékenysége azonban túlmutat azon, hogy vízoldékonnyá alakít bizonyos vegyületeket. Nagyon fontos feladata az is, hogy a szervezetre valamilyen (akár mérgező) hatással levő anyagokat hatástalan vegyületekké alakítsa. Így válnak hatástalanná a gyógyszermolekulák, de így bomlanak le azok, a szervezetben termelődő hormonok, amelyek szintjének megemelkedése betegséget okozna. És a májnak van egy közvetlen méregtelenítő funkciója is: a máj termeli az epét, bizonyos anyagokat közvetlenül az epébe kiválasztva a széklettel távolít el a szervezetből.

A tüdő az illékony vegyületek eltávolításában vesz részt. Ezek az anyagok a vérrel eljutnak a tüdőbe, majd egyszerűen kilélegezzük azokat.

A méregtelenítésnek van néhány kevésbé jelentős, de érdekes útja-módja is a szervezetben:

  • Bőr: az illékony anyagok egy része nem a tüdőn, hanem a bőrön keresztül távozik (erre legjobb példaként a fokhagyma szagos vegyületei említhetőek; a rendszeres fokhagymafogyasztók esetén orral is detektálható ez a kiürítési mód).
  • Izzadság: a napi átlagosan 7 dl izzadság kiválóan szolgálja a vízoldékony anyagok kiürítését.
  • Anyatej: az anyatej magas zsírtartalma miatt kiválóan alkalmas a zsíroldékony anyagok kiürítésére (ezek között gyógyszervegyületek, és más, az anya számára nem szükséges, akár a csecsemőre káros anyagok is lehetnek).
  • Haj: mennyiségileg kevésbé jelentős ürítési út, de például a nehézfémek jelentős arányban a hajban feldúsulva távoznak a szervezetből.

Sokan azt gondolják, hogy a szervezetünk tele van olyan lerakódásokkal, amelyek eltávolítása méregtelenítő csodaszerekkel lehetséges. Az ember kicsit bonyolultabb, mint egy mosógép, nincsenek olyan szerek, amelyek vízkőoldóként eltávolítanák a nemkívánatos lerakódásokat… Méregtelenítő csodaszerekre pedig nincs szükség: a máj és vese minden beavatkozás nélkül elvégzi a munkát. Jól működő és károsodott szervek esetén is a legtöbb, amit tehetünk, hogy egészséges táplálkozással, életmóddal igyekszünk kímélni a szervezetünket, és nem kísérletezünk kétes hatású és biztonságosságú szerekkel és módszerekkel. Ha a máj vagy vese működése károsodik, feladatukat nem képesek ellátni. Ilyenkor orvosi beavatkozásra van szükség (gyógyszeres kezelés, vesedialízis, esetleg szervátütetés). Mérgezés esetén a méregtelenítés gyomormosással, a mérgek ellenszereinek adagolásával, a mérgek megkötésével segíthető elő – de ez is szakember közreműködését igényli.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!