fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

Vibrációs hashajtó: a jövő gyógyszere?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

vibrant kapszula székrekedés

Az Amerikai Egyesült Államokban engedélyt kapott egy székrekedés kezelésére alkalmazható kapszula. Ez még nem lenne rendkívüli hír, de ez a kapszula nem tartalmaz hatóanyagot – ráadásul rezeg is

A kapszula egy apró motort és áramforrást is tartalmaz. Miután kiveszik a bliszterből, bele kell rakni egy „bölcsőbe” (ez kb. úgy néz ki, mint a vezeték nélküli fülhallgatók töltője) – ez aktiválja, és pár perc múlva elkezd rezegni. Hatásának lényege, hogy a vastagbél mechanikus stimulációjával fokozza a bélmozgást (motilitást). Bár hatóanyag nincs benne, hatásosságát a gyógyszereknél megszokott módon tanulmányozták. Egy klinikai vizsgálatban, amelyben 312 krónikus székrekedéses beteg vett részt, a bélrendszerben rezegni kezdő kapszulát ugyanolyan megjelenésű, de nem vibráló placebo kapszulához hasonlították. 8 héten át hetente 5-5 kapszulát vettek be a vizsgálat résztvevői. A kezelt csoportban jelentősen nagyobb volt azok száma, akiknél a kiindulási értékhez képest hetente legalább 1 további spontán székletürítés történt azokhoz képest, akik placebokezelést kaptak (40,5% a placebocsoport 22,9%-ához képest). A heti legalább 2 további székletürítést tekintve szintén hatásosnak bizonyult a kezelés: a kezeltek körében ennek aránya 23,4% volt, míg a kontrollcsoportban 11,8%. A kezelés során nem figyeltek meg komolyabb mellékhatást.

A krónikus idiopátiás székrekedés a fejlett országok felnőtt népességének 3-20%-át érinti, gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. A krónikus székrekedés önmagában nem veszélyes, de hosszú távon fokozódik a szövődmények (aranyér, lusta bélmozgás, bélelzáródás) kockázata, ráadásul a betegek életminősége is romlik.

A cikk itt még nem ért véget!

Erről olvashatsz még:

Miért lehet jobb vibrációs hashajtókapszula, mint a hagyományos hashajtók?
Milyen veszélyei lehetnek a tartós hashajtószedésnek?
Mennyibe kerül ez az új szer? 

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el.

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!