fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

A kannabiszt használóknál jelentősen nő a szívritmuszavar kockázata

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

kannabisz

Egy tanulmány szerint több, gyakran használt kábítószer növeli a bizonyos szívritmuszavarok (pitvarfibrilláció) kockázatát. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar, amelynek gyakorisága az életkor előrehaladtával nő: míg a 65 évesek mintegy 5%-ánál fordul elő, ez a szám 80 év fölött duplájára nő. A pitvarfibrilláció során a szív összehúzódása ritmustalanná válik, romlik a véráramlás a szívpitvar ereiben, ennek következtében vérrögök alakulhatnak ki. Ha a vérrög elmozdul és agyi eret zár el, stroke is kialakulhat.

Az szívritmuszavar kockázatát fokozó drogok közé tartozik a metamfetamin, a kokain és az ópiátok – ezekről a kábítószerekről már korábban is ismert volt, hogy rizikótényezőnek számítanak. De van egy szer, a kannabisz, amelyet bár sokan veszélytelennek tartanak – s most ezzel ellentétes adatok láttak napvilágot. A kannabisz (másnéven marihuána) tulajdonképpen a kender virágzata, amely jelentős mennyiségben tartalmaz egy pszichotróp hatású vegyületet, a THC-t. A kannabiszt kábítószerként cigaretta formájában, vízipipával, párologtatva, ételbe keverve fogyasztják, de újabban gyógyászati célokra is alkalmazzák. Az ún. orvosi marihuána az USÁ-ban és az EU egyes tagállamaiban legális gyógyszer – ugyanakkor alkalmazásának pontos céljait, hasznosságát és biztonságosságát számos vita övezi.

A European Heart Journal című szaklapban közzétett tanulmányban amerikai kutatók a kaliforniai kórházak sürgősségi osztályainak 2005-2015 közötti adatait elemezték. Ennek során közel egymillió olyan beteget azonosítottak, akinél először ebben az időszakban diagnosztizáltak pitvarfibrillációt, és közöttük azonosították azokat is, akik metamfetamint, kokaint, ópiátokat vagy kannabiszt használtak.

A metamfetamin 86%-kal, a kokain 61%-kal, az ópiátok pedig 74%-kal növelték a pitvarfibrilláció kockázatát, míg a kannabiszhasználóknál 35%-kal nagyobb volt ennek a szívritmuszavarnak a kockázata, mint azoknál, akik nem használtak kábítószert. Bár a kannabiszhasználat kevésbé növelte az szívritmuszavar kockázatát, mint a többi kábítószer, a jelentősebb rizikótényezőnek bizonyult, mint a közismert kockázati tényezőnek számító magas vérzsírszint, cukorbetegség és krónikus vesebetegség.

Ezek az eredmények megerősítik azt a korábbi, kísérletes adatok alapján megfogalmazott hipotézist, amely a szívritmuszavarokat a kannabisz egyes vegyületeivel hozták összefüggésbe – és érdekes módon a kockázat nem a hallucinogén hatásért felelős THC-vel függhet össze.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!