fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 23., vasárnap

Már a mérsékelt pajzsmirigy-alulműködés is ronthatja a szellemi teljesítményt

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

demencia

A pajzsmirigy által előállított hormonok szinte minden szervre, szervrendszerre hatással vannak. Talán nem is sejtenénk, de akár a szellemi képességek megőrzésében is szerepe lehet annak, hogy egészségesen működik-e a pajzsmirigyünk.

Kutatások bizonyítják, hogy a pajzsmirigy által termelt hormonok hatással vannak a központi idegrendszerre, így az agyra is. Befolyásolják az idegsejtek túlélését, érését, energiafelhasználását. Mára már igazolták, hogy a pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) összefügg a szellemi, kognitív képességek hanyatlásával, valamint a depresszió, Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásával.

A demencia egyre több embert érint világszerte, ezért intenzív kutatások irányulnak arra, hogy megismerjék azokat az okokat, amelyek növelik a kockázatát. Az utóbbi időben több kutatás is vizsgálata, hogy vajon a pajzsmirigy-alulműködéssel diagnosztizált betegek körében nő-e a demencia kockázata, és az eredmények alapján az összefüggés egyértelmű.

A kezeletlen betegeknél fokozott a demencia kockázata

Egy idén július elején megjelent kutatásban tajvani betegek körében elemezték a demencia és a pajzsmirigybetegségek közötti összefüggést. A vizsgálatban közel 8000, demenciával frissen diagnosztizált betegek jellemzőit hasonlították össze azonos korú, nemű, de demenciában nem szenvedő betegek adataival. Az eredmények alapján a pajzsmirigy-túlműködés nem függ össze a demenciával, míg az alulműködés bizonyos csoportokban fokozhatja a kockázatot. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azon 65 év felettieknek, akiknek a pajzsmirigye nem termelt elég hormont, 80%-kal nagyobb esélye volt a demenciára, mint azoknak, akik nem szenvedtek pajzsmirigy-alulműködésben. A pajzsmirigy-alulműködés és a demencia közötti összefüggés a 65 évnél fiatalabb korosztályban nem volt kimutatható. A kutatás során arra a megdöbbentő eredményre jutottak, hogy a gyógyszeres kezelést igénylő pajzsmirigy-alulműködés háromszorosára növeli a demencia kockázatát. A pajzsmirigy alulműködésre szedett gyógyszerek azonban több szempontból is előnyösek lehetnek.

A tajvani eredmények megerősítik annak a korábbi, 2021-ben közzétett dániai kutatásnak az eredményeit, amelyben Dániában élő személyek körében vizsgálták a demencia és a pajzsmirigy-alulműködés közötti lehetséges összefüggést. Ebben a vizsgálatban a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők körében életkortól függetlenül nagyobb volt a demencia későbbi előfordulása, mint a pajzsmirigybetegségben nem szenvedők körében, és ez a vizsgálat is igazolta, hogy a kockázat az életkor előrehaladtával nő. A vizsgálatok szerint a gyógyszeres kezelést igénylő alulműködés esetén különösen fokozott a demencia esélye, de a kezelés segíthet a betegek életminőségének és élettartamának növelésében.

Fontos az időben megkezdett kezelés

Úgy tűnik, hogy a hipotireózis kezelésére használt levotiroxin gyógyszervegyület segíthet a pajzsmirigybetegek körében kialakult demencia tüneteinek enyhítésében. Egy, 2021 szeptemberében megjelent összefoglaló cikk szerzői a tünetek súlyosságától függetlenül javasolják a levotiroxinnal történő kezelés mielőbbi megkezdését, mivel az segíthet a pajzsmirigybetegek szellemi képességeinek megőrzésében.

A pajzsmirigy-alulműködést kezelni kell, nemcsak a tünetek miatt és azért, hogy csökkentsük a demencia mértékét, kockázatát, hanem azért is, mert a kezeletlen pajzsmirigybetegség jelentősen fokozza a halálozást.

Hogyan ismerhetjük fel a pajzsmirigy-alulműködést?

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!