fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 24., hétfő

A gyümölcsök nem, a gyümölcscukor viszont fokozhatja a zsírmáj kockázatát

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

fruktóz, gyümölcscukor

Egészségtudatosnak lenni nem könnyű: manapság olyan nagy mennyiségű információ érhető el az egészséges életmóddal, étrenddel kapcsolatban, hogy ember legyen a talpán, aki ezek között el tud igazodni. Kis túlzással mindent és annak az ellenkezőjét is megtalálhatjuk az interneten: egy étrendi összetevő az egyik cikk szerint nélkülözhetetlen, a másik szerint méreg.

A gyümölcsfogyasztás közismerten egészséges, azonban egyes  cikkek  szerint ez sem teljesen igaz. Ennek okaként a gyümölcsökben található gyümölcscukrot, a fruktózt jelölik meg. Bizonyos források úgy tartják, hogy a túlzott fruktózfogyasztás számos betegség kialakulásához vezet, mint például a zsírmáj, az elhízás, emiatt korlátoznák a gyümölcsbevitelt, vagy akár egyenesen tiltólistára teszik.

Valójában van összefüggés a zsírmáj kialakulása és a gyümölcsfogyasztás között?

A máj működésének zavarai közé tartozik a zsírmáj, amely során a zsírok (trigliceridek) kórosan felhalmozódnak a májszövetben. A betegség általában nem önállóan alakul ki, hanem egyéb betegségek, például a cukorbetegség, az elhízás, a magas koleszterinszint kísérőjeként jelenik meg. A zsírmájbetegség lehetséges szövődményei között szerepel a májgyulladás, ami a későbbiekben májzsugorodáshoz és májelégtelenséghez vezethet, de a májdaganat kockázata is fokozott.

A zsírmáj kialakulásában szerepet játszik, hogy a májban a zsírsavfelvevő és -leadó folyamatok egyensúlya felborul, ezáltal túl sok zsír halmozódik fel a májsejtekben. Amennyiben megszűnik a kiváltó ok, akkor az egyensúly spontán módon helyreállhat. A zsíranyagcseréhez szükséges zsírsavak a táplálékkal jutnak a szervezetbe.

A rendszeres alkoholfogyasztás, valamint az egyoldalú, magas zsírtartalmú étrend gyakori oka a zsírmáj létrejöttének. A University of Barcelona munkatársai egy friss állatkísérletes kutatásban arra keresték a választ, hogy milyen további tényezők befolyásolhatják a betegség kialakulását. A kutatásban a kísérleti állatoknak telített zsírban, egyszerű cukrokban gazdag és kalóriadús tápot adtak, amely jól tükrözi az emberek egészségtelen táplálkozási mintáit.

A kísérlet során a patkányok egy része magas zsírtartalmú szilárd ételt kapott, amit folyékony fruktózoldattal egészítettek ki. Ez modellezte azt az esetet, amikor a zsíros ebéd mellé elfogyasztunk egy nagy pohár fruktózzal ízesített üdítőt.
A másik csoport szintén magas zsírtartalmú szilárd ételt kapott, ellenben ezeknek az állatoknak nem adtak fruktózt. Ebben csoportban a kísérlet végére enyhe zsírmáj alakult ki, és a korai inzulinrezisztencia jelei is megmutatkoztak, viszont sokkal súlyosabb volt a helyzet abban a csoportban, amely fruktózt is kapott. Ezek a változások már akkor kimutathatóak voltak, amikor az állatok testsúlya még nem növekedett.

Úgy tűnik tehát hogy a zsírmáj kialakulásának folyamata felgyorsul, ha a magas zsírtartalmú étrend mellé nagyobb mennyiségű fruktózt fogyasztunk. A fruktóz hatására a májban fokozódik a zsírsavak termelődése, ami súlyosbítja a magas zsírbevitel következményeit. A fruktóz nemcsak a zsírsavak termelését fokozza, hanem a zsírok lebontását is gátolja. A fokozott fruktózbevitel zsírmájkockázatot fokozó hatását már embereken is megfigyelték.

Mi a helyzet a gyümölcsökkel?

A fruktóz (a glükózhoz hasonlóan) egy egyszerű cukor. A fruktóz és a glükóz összekapcsolódása alkotja a szacharózt (a nád- vagy répacukrot, amit hétköznapi nevén kristálycukorként ismerünk). A fruktóz egy igen gyakran használt édesítőszer, amit feldolgozott élelmiszerek ízesítésére, édesítésére alkalmaznak. Népszerűségének oka, hogy kisebb mértékben emeli a vércukorszintet és az inzulintermelést is kevésbé fokozza, mint a répacukor vagy a szőlőcukor (glükóz).

Fontos megjegyezni, hogy a fent bemutatott spanyol tanulmány folyékony, tiszta formában bevitt fruktóz esetén számol be a zsírmáj kialakulását gyorsító hatásról. Az édesített italokból a fruktóz villámgyorsan felszívódik és átalakul a májban zsírsavvá, majd ott raktározódik. A fruktózzal édesített italok, élelmiszerek nagyobb mennyiségben és gyorsabban felszívódó formában tartalmazzák a fruktózt, mint a gyümölcsök. Ahhoz, hogy a tiszta fruktóznak megfelelő mennyiségű fruktózt gyümölcsökből vigyünk be, több kilogrammot kellene megennünk. Emellett a gyümölcsökben található rostok lassítják fruktóz és a zsírok felszívódását. Semmi nem utal arra, hogy a gyümölcsfogyasztás kockázatos lenne a zsírmáj szempontjából, sőt, az észszerű mértékű gyümölcsfogyasztás kedvező egészségi hatásai egyértelműek.

A megoldás egyszerű

Mint számos krónikus betegségben, a zsírmáj elkerülésében is a megelőzésen van a hangsúly. Kiemelkedően fontos az egészséges, változatos étrend. Olvassuk el figyelmesen a címkéket, és tartózkodjunk azoktól az élelmiszerektől, amelyekben nagy mennyiségű hozzáadott fruktóz található, különösen, ha emellé telített zsírsavak társulnak. A következő termékcsoportokra különösen figyeljünk: gyümölcslevek (csekély gyümölcstartalommal), szénsavas üdítőitalok, gyümölcsjoghurtok, gyümölcskonzervek, szószok, öntetek, reggelizőpelyhek, kekszek, kávéízesítők. Önmagában a fruktózbevitel mérséklése ugyanakkor nem elegendő. A zsírmáj kialakulásának kockázata érdekében törekedni kell az ideális testsúly elérésére, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, kerülni kell az alkoholfogyasztást, és nagy jelentőségű a rendszeres testmozgás.

Az összefoglalót készítette: Szolga Valentina
Szerkesztette és szakmailag ellenőrizte: dr. Csupor Dezső

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!